Dit zijn de films die NRC deze week bespreekt

De vijfballenfilm ‘Hell or High Water’ zou toch minstens een flink aantal Oscarnominaties moeten opleveren. Wat een goede film.

 • ●●●●●

  Hell or High Water: Western

  Zoals in een goede country-song, pakt Hell or High Water serieuze onderwerpen op als broederliefde, vaderschap, echtscheiding, ouderdom, alledaags racisme, en laat ze zingen. Dat zou toch minstens een flink aantal Oscarnominaties moeten opleveren. Wat een goede film. Lees de recensie: Eigentijdse western om door een ringetje te halen

  Regie: David Mackenzie. Met: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster. In: 51 bioscopen.

 • Lees ook: De cirkel is rond voor Bridges - Vijf films uit de jaren zeventig wees regisseur David Mackenzie aan als inspiratie voor ‘Hell or High Water’.
 • ●●●●

  Genius: Drama

  Over de cast – met Colin Firth als Perkins, Jude Law als schrijver Thomas Wolfe en Nicole Kidman als Wolfes geliefde Aline Bernstein, valt niet veel te klagen. Budget: 10 miljoen dollar. Dat zou genoeg moeten zijn. Toch is Genius een uitermate looiige film, die maar niet van de grond komt Lees de recensie: Looiige film rond legendarische boekenman

  Regie: Michael Grandage. Met: Colin Firth, Jude Law, Nicole Kidman. In: 24 bioscopen.

 • Lees ook: De recensie die Toef Jaeger over de Autobiografie van Robert Gottlieb schreef Onder geniale narcisten.
 • ●●●●●

  Jack Reacher: Never go back: Actie

  Met zijn nieuwe film Jack Reacher: Never Go Back keert Tom Cruise terug als actieheld. Dat is de kurk waarop zijn buitengewone, lange carrière aan de top van de filmindustrie drijft. Lees de recensie: Onverwoestbaar

  Regie: Edward Zwick. Met: Tom Cruise, Cobie Smulders, Danika Yarosh. In: 90 bioscopen,

 • ●●●●●

  Keeping up with the Joneses: Komedie

  Regisseur Greg Mottola combineert spot met de over-the-topactie die Mr.& Ms. Smith bij momenten onverdraaglijk maakte met vette knipogen naar het suffe leven in de Amerikaanse buitenwijken. Het levert een weinig originele, maar daarom niet minder onderhoudende spionage-persiflage op, waarin achterwaarts over parkeerplaatsen wordt geracet met twee hysterisch gillende veertigers op de achterbank. Lees de recensie: Dat stel van hiernaast is té perfect

  Regie: Greg Mottola. Met: Zach Galifianakis. In:63 bioscopen.

 • Lees ook: ‘Waarachtig zijn, dat is het enige wat telt’ - Interview Jeff Bridges - De Oscarwinnende acteur is op zijn best als een Texaanse politieman in de eigentijdse western ‘Hell or High Water’. „Het leven is prachtig.”
 • ●●●●

  La fille in connue: Drama

  In La fille inconnue besluit een beginnende, even toegewijde als ambitieuze arts aan het einde van een drukke dag de deur van haar praktijk niet open te doen voor een jonge vrouw die om hulp vraagt. Kort daarop blijkt ze te zijn overleden, en de arts wil weten wie zij was. Lees de recensie: Als een arts weigert om
  haar deur open te doen

  Regie: Jean-Pierre en Luc Dardenne. Met: Adèle Haenel, Olivier Bonnaud. In: 25 bioscopen.

 • ●●●●

  The Beatles: Eight Days a Week. The Touring Years: Documentaire

  De documentaire van Ron Howard gaat over de turbulente relatie tussen de popgroep en de gillende aanbidders. De nieuwe beelden illustreren een oud verhaal. Dit is de overbekende geschiedenis zoals zanger Paul McCartney haar graag brengt, en zoals die al eerder uitputtend is verteld in The Beatles Anthology uit 1995. Alleen is het verhaal nu nog verder ontdaan van de scherpe en donkere kanten. Lees de recensie: Wat een fijn, ruig bandje was dat

  Regie: Ron Howard. In: 39 bioscopen.