Longreads

Dit stadje toont hoe de bevolking van de VS er over 20 jaar uitziet

De demografische verhoudingen van de Verenigde Staten veranderen. In deze prachtige longread beschrijft FiveThirtyEight hoe dat er uit ziet.

Dominick Reuter / Reuters

De Verenigde Staten is een immigratieland. Sinds de geboorte van het land heeft bijna elke generatie wel een immigratiegolf gekend. De grootste immigratiegroep van nu komt uit Latijns-Amerika. En dat heeft grote demografische gevolgen, want volgens de Amerikaanse volkstelling zal vanaf 2044 mede dankzij deze latino’s het land in een zogenaamde majority-minority staat veranderen. Geen enkele etnische groep zal zich dan de absolute meerderheid kunnen noemen.

Sommige delen van het land hoeven niet tot 2044 te wachten. Neem Berks County, Pennsylvania. De etnische samenstelling van de stad Reading is in korte tijd enorm veranderd. In 2000 was slechts 37 procent van de bevolking latino. Twee jaar geleden was dat al 60 procent. Reden voor journaliste Clare Malone om naar Berks County toe te gaan, om de effecten van deze demografische verschuivingen in het echt te kunnen waarnemen. Trouw aan de fundamenten van de datajournalistieke site FiveThirtyEight schreef ze een longread die geïnspireerd werd door harde data.

De balkanisering van Berks County

Het zijn echter haar eigen observaties die het stuk inkleuren. Ze vindt daar een gemeente die ze ‘gebalkaniseerd’ noemt: Reading is grotendeels latino, maar de dorpen rond de stad hebben allemaal een eigen, losstaande identiteit. Verwantschap, schrijft Malone, stopt hier eerder bij de grenzen van de verschillende schooldistricten dan die van Berks County.

Lees ook: En wéér verspelen ze de latino’s

Wat volgt is een mooi relaas over een gebied dat in korte tijd enorm veranderd is. De grenzen zijn haarscherp. Vier jaar geleden won Mitt Romney hier met een halve procentpunt. Dit jaar zal Berks County waarschijnlijk nét voor Hillary gaan.

Zoals Malone het beschrijft, lijkt de strijd tussen de twee presidentskandidaten voelbaar. Op vijftien minuten afstand van de grote stad vindt ze een dorp vol fabrieksarbeiders met Trump-borden in de achtertuin. Ze zuchten daar nostalgisch over vroeger. In Reading zelf lukt het Malone slechts om twee Trump-borden te vinden, allebei in een kantoortje dat toebehoort aan ‘de oude man boven’. Maar hij gaat het binnenkort verkopen: aan Tommy Acevedo, 39 jaar. Tommy komt uit de Dominicaanse Republiek. Hij stemt Clinton.

Lees de fascinerende longread:’One Pennsylvania County Sees The Future, And Not Everyone Likes It‘ (Aantal woorden: 2220, geschatte leestijd: 9 minuten)