Controletenten op Zaventem gaan verdwijnen

In plaats daarvan kiest de luchthaven voor minder zichtbare veiligheidsmaatregelen, zoals camera’s die gezichten en nummerplaten moeten herkennen.

Beeld van de extre veiligheidscontroles bij Zaventem.
Beeld van de extre veiligheidscontroles bij Zaventem. Foto Francois Lenoir/ Reuters

De controletenten die na de aanslagen van 22 maart bij het Brusselse vliegveld Zaventem stonden, gaan verdwijnen. Per 7 november wordt deze vorm van prescreening buiten de vertrekhal opgeheven, zo heeft de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon woensdag bekendgemaakt. In plaats daarvan komen er minder zichtbare veiligheidsmaatregelen.

De tenten werden begin april geplaatst toen het vliegveld weer open ging na de aanslagen op de luchthaven en metrostation Maalbeek, waarbij 32 mensen om het leven kwamen. De extra veiligheidscontroles leidden in het begin tot urenlange wachtrijen. Sommige reizigers misten door de chaos hun vlucht.

Lees ook: Wanorde op Zaventem door veiligheidsmaatregelen

Minder zichtbare maatregelen

Tegenover Belgische media verklaart Jambon dat de maatregelen veel extra mankracht vergden. “De inzet van zoveel capaciteit was op termijn onhoudbaar”, zo laat de minister weten aan VTM-nieuws. In plaats daarvan komen er minder zichtbare veiligheidsmaatregelen, zoals de plaatsing van camera’s die gezichten en nummerplaten kunnen herkennen. Daarnaast zal de toegangsweg tot Zaventem voorzien worden van slagbomen en worden agenten getraind in het herkenen van verdacht gedrag.

De kosten van de maatregelen gaan volgens het ministerie in de miljoenen lopen. De militaire aanwezigheid in het straatbeeld blijft voorlopig: “Zo lang terreurniveau drie van kracht blijft, blijven de militairen”, aldus Jambon tegenover VTM-nieuws.