Brussel verlaagt Nederlandse afdracht met 320 miljoen

De Europese Unie geeft dit jaar ruim 7 miljard minder uit dan eerder was begroot. Dat wordt voor alle lidstaten doorberekend.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien met de rijksbegroting en miljoenennota.
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien met de rijksbegroting en miljoenennota. Bart Maat/ANP

De Europese Commissie heeft de begroting voor 2016 bijgesteld; er is 7,3 miljard euro minder nodig dan eerder was bepaald. Daardoor hoeft Nederland dit jaar 320 miljoen euro minder te betalen aan de Europese Unie (EU) dan eerder was begroot, schrijft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem woensdag aan de Tweede Kamer.

Brussel geeft 7 miljard euro minder uit aan projecten voor achtergebleven regio’s in de Europese Unie, omdat die al zijn afgerond of omdat de start ervan vertraagd is. Ook enkele landbouwprojecten zijn vertraagd. Daarnaast zijn de boete-inkomsten 1,1 miljard euro hoger dan geraamd.

In totaal draagt Nederland dit jaar 7,3 miljard euro af aan Brussel. De verlaging van de Europese ramingen wordt voor alle lidstaten doorberekend.

Wel kan het zijn dat tussen 2018 en 2020 juist weer meer geld nodig is, om te compenseren voor “navenant hogere uitgaven”. Jaarlijks vinden vaker correcties plaats op de EU-contributie.

Een woordvoerder van Financiën laat aan persbureau ANP weten dergelijke “correcties de andere kant op” niet uit te sluiten als de projecten die vertraagd zijn alsnog worden uitgevoerd.

    • Jisca Cohen