Bloederig anti-Amerikaans studentenprotest in Manila

Een anti-Amerikaans studentenprotest is bloedig geëindigd. Drie studenten raakten hevig gewond en 23 arrestaties werden verricht door de politie.

Botsing tussen demonstranten en agenten tijdens anti-Amerikaanse demonstratie (Reuters /Romeo Ranoco)

Tijdens een anti-Amerikaans protest in Manila zijn minstens drie Filipijnse studenten ernstig gewond geraakt na meerdere malen te zijn aangereden door een politiebusje. De politie arresteerde tijdens het protest 23 demonstranten, zo meldt persbureau AP.

De aanleiding van het protest is de gespannen sfeer tussen de Filipijnen en de Verenigde Staten. Demonstranten gaven hun verbale steun aan president Rodrigo Duterte, die de militaire samenwerking met de VS heeft stopgezet. Het protest vond plaats voor de Amerikaanse ambassade. Ongeveer duizend mensen waren aanwezig toen een politiebus op het publiek inreed.


Let op: Deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Lees ook Politieteams Filipijnen moorden op structurele basis.

In mei werd Duterte benoemd tot president, met name door zijn belofte dat hij de drugscriminaliteit in het land binnen drie tot zes maanden volledig zou uitroeien. Een bloederige regeringscampagne was het gevolg, waarbij tot nu toe naar schatting 3500 mensen zijn gedood. President Obama uitte kritiek op Duterte’s harde aanpak wegens de vele burgerslachtoffers die zijn gevallen. Als reactie daarop noemde Duterte hem een “hoerenjong”.

Bekijk beelden van de ontsporende drugsoorlog in de Filipijnen.

Terwijl het protest plaats vond was president Duterte op staatsbezoek in China. Hoewel Amerika tot nu toe de belangrijkste wapenleverancier is van de Filipijnen, kijkt Duterte nu naar een mogelijke samenwerking met andere landen. China is een bijzondere keuze wegens de langdurende ruzie tussen beide landen over eilanden in de Zuid-Chinese Zee die ze beiden claimen.