AkzoNobel ziet omzet dalen, ASML boven verwachting

AkzoNobel heeft opnieuw veel last van de dalende koers van valuta zoals het pond. De omzet slonk daardoor met 4 procent.

Blikken verf van Sikkens, een van de merken van AkzoNobel.
Blikken verf van Sikkens, een van de merken van AkzoNobel. Foto Lex van Lieshout / ANP

AkzoNobel heeft vorig kwartaal opnieuw minder omzet geboekt dan een jaar eerder. Het chemiebedrijf verkocht ongeveer evenveel verf, maar door de ongunstige effecten van wisselkoersen leverde dat minder geld op. Met 3,6 miljard euro viel de omzet 4 procent lager uit dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Net als veel andere multinationals heeft AkzoNobel last van dalende wisselkoersen in het buitenland. Doordat sommige valuta afnemen in waarde houdt het bedrijf minder geld over zodra de omzet uit die regio’s wordt omgerekend naar euro’s. Ook voorgaande kwartalen zag AkzoNobel de omzet om die reden al afnemen.

Lichtpuntje in de onzekere markt is de afdeling voor decoratieve verven, van merken zoals Flexa, Cetabever en Sikkens. Akzo verkocht vorig kwartaal namelijk 3 procent meer verf bij die tak. Desondanks daalde ook daar de omzet, onder meer door de dalende koers van het pond, na de uitslag van het Brexit-referendum.

Winst gelijk door financiële discipline

Wel wist AkzoNobel de winst op peil te houden. Die bleef met 285 miljoen euro even hoog als in het derde kwartaal van vorig jaar. Volgens financieel topvrouw Maëlys Castella is dat het gevolg van de efficiëntieslagen die AkzoNobel de afgelopen tijd heeft gemaakt. In een toelichting spreekt ze van een “sterke financiële discipline”.

Lees ook: AkzoNobel haalt meer winst uit minder verf.

Ook de komende maanden verwacht Castella veel last te houden van moeilijke omstandigheden in sommige markten en ongunstige wisselkoersen. “Onze aandacht ligt bij voortdurende verbetering en autonome groei”, aldus de financieel directeur. AkzoNobel houdt zodoende vast aan de eerder gestelde doelstellingen.

ASML veel beter dan gedacht

Chipmachinefabrikant ASML kende tussen juli en september een beter kwartaal dan gedacht. Het bedrijf uit Veldhoven boekte de afgelopen maanden een omzet van meer dan 1,8 miljard euro, zo bleek woensdag bij presentatie van de derdekwartaalcijfers. Zowel marktkenners als ASML zelf gingen eerder nog uit van 1,7 miljard euro.

Reden voor de goede resultaten zijn onder meer de verkoop van machines waarmee bedrijven computerchips van 10 nanometer kunnen maken. Ook boekte ASML al omzet op een verkochte EUV-machine, de super nauwkeurige chipmaker die gebruikmaakt van ‘extreem ultraviolet’. Het technologiebedrijf had dat geld pas later verwacht.

ASML heeft helemaal geen last van de crisis: NRC zette vier redenen daarvoor op een rij.

Met een omzet van dik 1,8 miljard euro deed ASML het ongeveer 17 procent beter dan vorig jaar. De winst viel eveneens aanzienlijk hoger uit. Netto bleef eind vorige maand 396 miljoen euro over, bijna 23 procent meer dan een jaar geleden. Wel was ASML minder winstgevend dan marktkenners gepeild door financieel persbureau AFM Financial News hadden verwacht.