Wordt dit de Tour van Dumoulin?

Tour de France 2017

Minder klimmen, maar ook weinig tijdritten: wordt het de Tour van Tom Dumoulin, in zijn eerste jaar als klassementsrenner?

Hij was er zelf niet bij toen in het Palais des Congrès in Parijs het parcours van de Tour de France 2017 werd gepresenteerd, want aan het uitrusten na een lang en enerverend wielerseizoen, dat afgelopen zondag pas eindigde in de woestijn van Qatar met het WK wielrennen. Maar op het eerste gezicht lijkt Tom Dumoulin, als hij besluit mee te doen, een behoorlijke kans te maken mee te dingen om de gele trui. In zijn eerste jaar als volbloed ronderenner – de seizoenen hiervoor stonden veelal in het teken van de discipline waarmee hij groot werd, het tijdrijden – komt Tourorganisatie A.S.O. met een parcours dat ook kansen biedt voor renners die (nog) niet als typische klassementsrenners te boek staan, of nog in transitie, in Dumoulins geval van tijdrijder naar klimmer.

Minder klimmen, wel steiler

Er hoeft namelijk minder te worden geklommen dan in andere jaren – er zijn ‘slechts’ 23 gecategoriseerde cols, vijf minder dan vorig jaar – en de aankomsten bergop zijn teruggebracht tot drie. Het geringe aantal tijdritkilometers, slechts 36, werkt dan weer niet in het voordeel van Dumoulin, zei hij zelf ook in een reactie bij de NOS: „Dat valt een beetje tegen. Aan de andere kant is deze Tour niet superlastig qua hoeveelheid beklimmingen”, aldus de Limburger. „Ik denk dat het een heel open Tour wordt, waarin veel kan gebeuren. Er zijn veel open etappes en maar weinig aankomsten bergop.”

Dumoulin beslist overigens pas welke van de grote rondes hij zal rijden op het moment dat hij alle parcoursen kent. Dat is in januari.

Romain Bardet, runner-up in de Tour van vorig jaar, ziet mogelijkheden voor Dumoulin: „Dit wordt een Tour met veel meer kanshebbers dan normaal”, zei hij tegen de Franse zender Sport Europe 1. „De beste klimmers van het peloton zullen in het nadeel zijn en de mindere klimmers kunnen tot het einde meedoen om de eindoverwinning”, denkt de Fransman. „De verschillen zullen in de derde week veel kleiner zijn, en dat biedt kansen voor Tom Dumoulin, die een steeds betere klimmer aan het worden is.”

Meer spanning

Het lijkt er dus op dat de Tourorganisatie met dit parcours wil proberen de spanning in het algemeen klassement komend jaar zo lang mogelijk vast te houden. Ook de ultrakorte dertiende etappe van Saint-Girons naar Foix, over honderd kilometer, lijkt daarvan een voorbeeld. Tijdens de editie van vorig jaar was er veel kritiek op de ellenlange etappes van meer dan tweehonderd kilometer, die zorgden voor een saai koersverloop – ook de renners klaagden daarover.

Tussen le Grand Départ in Düsseldorf en finishplaats Parijs liggen dus minder cols, maar ze zijn wel steiler dan we van de Tour gewend zijn, met stukken tot 20 procent als het peloton in de derde week bergop finisht in Peyragudes in de Pyreneeën, en al in de vijfde etappe onderweg naar La Planche des Belles Filles in de Vogezen, een ski-oord op 1.100 meter hoogte. Die eerste serieuze klimopdracht zal hoe dan ook al vroeg zorgen voor een schifting in het klassement. Chris Froome bewaart warme herinneringen aan de col, want in 2012 won hij er zijn eerste Touretappe, toen nog volledig in dienst van zijn kopman Bradley Wiggins.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Tour eindigt een bergetappe op de Col d’Izoard, een Alpenreus van 2.360 meter boven zeeniveau, geprogrammeerd op de laatste donderdag van de drieweekse etappekoers. In het verleden was de Izoard decor van legendarische gevechten en zowel de Italiaan Fausto Coppi als de Fransman Louison Bobet legden er de basis voor een Touroverwinning. Maar de streep lag er nog nooit. Geen Mont Ventoux of Alpe d’Huez dit keer, de Izoard is komend jaar het paradepaardje van de organisatie, het dak van de Tour bovendien.

Met die drie hebben we ook meteen de aankomsten bergop gehad, etappes waar de mannen van het algemeen klassement meestal toeslaan. Ter vergelijking: de Ronde van Italië had er dit jaar zeven, de Vuelta acht. Dumoulin, op de radio: „Ik denk dat er veel renners zijn die nog even niet goed weten wat ze met dit parcours aan moeten.”

Dat gold niet voor titelverdediger Chris Froome. Die zag het anders: „Dit is een Tour voor klimmers. Daar zal ik me in de training op focussen.”

    • Dennis Meinema