Vooral bankmedewerker vindt lastig nieuwe baan

Werklozen uit de financiële dienstverlening vonden in slechts in 38 procent van de gevallen binnen een jaar weer werk.

Foto; ANP / ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Van alle personen die in 2014 in de WW belandden, vond 65 procent binnen een jaar een baan. Dat was in 2012 nog 60 procent, zo staat in het rapport “Kansrijk uit de WW” dat uitkeringsinstantie UWV dinsdag publiceert. Het perspectief op een baan verschilt per sector echter sterk. Zowel ouderen als werklozen afkomstig uit de financiële sector of het openbaar bestuur vinden beduidend moeilijker werk. Personen uit de financiële dienstverlening slaagden er slechts in 38 procent van de gevallen in binnen een jaar weer aan het werk te zijn. Voor werklozen die voorheen in het openbaar bestuur werkzaam waren was dat 46 procent.

Ook ouderen komen moeilijker opnieuw aan het werk: slechts 42 procent van de 50-plussers vindt binnen een jaar een nieuwe baan. Onder jongeren van 15 tot 25 jaar is dit percentage 87 procent.

Financiële sector

Vooral de automatisering en de daaruit volgende grote reorganisaties bij banken zijn verantwoordelijk voor de sterk dalende werkgelegenheid in de financiële sector. Begin oktober maakte ING bekend in Nederland nog eens 2300 voltijdbanen te schrappen, waar de bank er in 2014 al 1.700 schrapte. Bij de Rabobank verdwenen afgelopen half jaar 2.000 banen en voor 2018 moeten er daar nog eens 10.000 verdwijnen.

Lees ook: Personeel van banken heeft plan B én C nodig

In totaal daalde het aantal werknemers van Nederlandse banken van ruim 100.000 in 2008 naar zo’n 80.000 in 2015, volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). In de hele financiële sector zijn in een decennium 55.000 tot 60.000 banen verdwenen, volgens ramingen van UWV voor 2017. Volgens het UWV kiest 85 procent van de personen uit de financiële dienstverlening ervoor niet terug te keren in die sector. De meesten vinden een baan in de zakelijke dienstverlening, waaronder bijvoorbeeld werk bij een advocatenkantoor of een reclamebureau valt.

Kansrijke sectoren

Met name uitzendkrachten vinden vanuit de werkloosheid snel weer werk: 80 procent van hen is binnen een jaar weer aan de slag. Andere kansrijke sectoren zijn volgens het UWV de zorg en het onderwijs. Ook werklozen uit de landbouw en bouw vinden relatief snel weer werk, maar veel van deze mensen zijn aangewezen op seizoenswerk, waardoor ze niet voor het volledige jaar een duurzame nieuwe baan vinden.