Vooral nareizende Syriërs onder asielzoekers

In september registreerde de IND iets meer asielzoekers en nareizende gezinsleden dan in augustus.

Foto: NRCF

In september zijn iets meer asielzoekers en nareizende gezinsleden geregistreerd dan in augustus, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 1805 mensen dienden in september een eerste asielverzoek in in Nederland. Daarbovenop kwamen 1225 mensen als nareiziger bij een gezinslid dat al eerder asiel kreeg. Van die nareizigers kwam driekwart uit Syrië.

In totaal heeft heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in september 3030 personen geregistreerd. Dat zijn er 645 meer dan in augustus 2016, maar beduidend minder dan het aantal mensen dat een jaar geleden in Nederland werd geregistreerd. Vorig jaar september dienden 6435 mensen een eerste asielverzoek in en kwamen er 1970 mensen als nareiziger.

Lees ook: Groot deel van de geplande azc’s komt er niet

Ook de kwartaalcijfers over het totale aantal asielzoekers en nareizigers ligt dit jaar met 7500 beduidend lager dan de twintigduizend die in het derde kwartaal van 2015 geregistreerd werden. Wel is het aantal aanvragen gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, toen 4202 mensen geregistreerd werden.

Onder de nareizigers bevonden zich in de eerste drie kwartalen van dit jaar vooral Syriërs: van de 5825 nareizende gezinsleden hadden 3685 de Syrische nationaliteit. Dat zijn er ruim meer dan de 1790 eerste asielverzoeken uit dat land in diezelfde periode. Eerder deze maand bevestigde de IND dat vooral Syriërs erin slagen hun familieleden naar Nederland over te laten komen. Syriërs zijn volgens de IND over het algemeen goed gedocumenteerd, waardoor familierelaties goed kunnen worden aangetoond. De IND gaf eveneens aan dat 29 duizend nareisverzoeken nog beoordeeld moeten worden, waardoor het aantal nareizende familieleden de komende maanden nog flink kan stijgen.