Live
 

Verkiezingsblog: man aangehouden die Walk of Fame-ster Trump vernielde

Hillary Clinton gaat in vrijwel alle peilingen dik aan de leiding. Reden voor Donald Trump om opnieuw te speculeren dat er geknoeid wordt met de verkiezingen, ook tijdens het laatste presidentiële debat in de nacht van woensdag op donderdag. Lees hier ons vorige verkiezingsblog terug.

Man aangehouden die Walk of Fame-ster Trump vernielde

De man die woensdag de Walk of Fame-ster van Donald Trump vernielde, is donderdag aangehouden, melden Amerikaanse media. Dader James Otis had al aangegeven zichzelf aan te zullen geven, nadat hij een persconferentie zou geven op de plek van de sloopactie. Daar deed de politie, die hem uren voor het geplande media-evenement oppakte, niet aan mee.

Twitter avatar DeadlineDominic Dominic Patten Suspect In Destruction Of Donald Trump’s Walk Of Fame Star Arrested By LAPD – UPDATE https://t.co/140SSs0QfQ

Otis werd opgepakt voor vandalisme. De schade aan de ster wordt geschat op 2.500 dollar (omgerekend zo'n 2.300 euro). De dader zei het object gesloopt te hebben omdat hij het zat was hoe Trump over vrouwen sprak en hoe hij hen behandelde.

Otis zei zijn actie weken te hebben voorbereid en zei "met plezier" de schadevergoeding te zullen betalen. Hij had de ster eigenlijk willen los wrikken en verkopen - om de opbrengst uit te keren aan de vrouwen die zeggen het slachtoffer te zijn geworden van aanranding door de miljardair.

Trump kreeg de ster in 2007 voor zijn bijdrage aan de show The Apprentice.

The Presidential Podcast #18

NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne vragen zich af of dit de stilte is voor de storm. In de Presidential Podcast reflecteren zij op de rust die is neergedaald over het verkiezingscircus. Gebeurt er nog wat? Beluister de podcast hier.

Denen rollen anti-Trump protest uit

De Deense socialistische partij SF heeft een mening over de Amerikaanse verkiezingen. Op woensdag rolde er een bus door het centrum van Copenhagen met de boodschap: Amerikanen in het buitenland, stem! Op wie de SF wil dat Amerikanen gaan stemmen wordt wel duidelijk uit de vormgeving van de bus.

Epic Bus Ad from the political party SF in Denmark is mocking @realDonaldTrump and encouraging Americans abroad to vote. #Election2016 pic.twitter.com/MfyeOYtDuQ

— Mads Albers (@MadsAlbers) October 26, 2016

Het is niet de enige ludieke verkiezingsactie die de Denen deze week organiseerden. De Deens-Amerikaanse producer Noah Rosanes maakte samen met een aantal Deense musici en animatoren de video 'Stop the Trumpet'. Volgens Rosanes is de video een noodkreet aan Amerikaanse kiezers om de juiste keuze te maken: alles behalve Trump.

Poetin ontkent Russische inmenging Amerikaanse verkiezingen

De afgelopen tijd is er in de Verenigde Staten veel te doen geweest om Russische hackers die de uitslagen van de Amerikaanse verkiezingen zouden proberen te beïnvloeden. Volgens onder meer Hillary Clinton en Barack Obama zouden Russische hackers verantwoordelijk zijn voor computerinbraken bij de Democratische Partij, waarbij gevoelige informatie openbaar gemaakt werd. Met als doel het beschadigen van Clinton en het vergroten van de kansen van Trump, aldus de Democraten.

Allemaal onzin, betoogde de Russische president Vladimir Poetin donderdag. Hij ontkende dat Moskou bezig is met het manipuleren van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, die volgens het staatshoofd worden gekenmerkt door "anti-Russische hysterie". Volgens Poetin worden dit soort beschuldigingen de wereld in geslingerd om de aandacht van "echte onderwerpen" af te leiden.

Lees ook: De Russische connectie van WikiLeaks

Donald Trump heeft de afgelopen maanden meermaals zijn bewondering uitgesproken voor Poetin. Laatstgenoemde lijkt een voorkeur te hebben voor de Republikein boven zijn Democratische tegenstander. Sommige analytici geloven dat Wikileaks, dat onlangs veel gevoelige informatie over Clinton lekte, steun ontvangt van het Kremlin.

Kort Amerikaans: deel 4

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

In deze vierde aflevering spreken we Oswaldo Quintero (48). Hij kwam op zijn 18e uit Colombia naar de VS en was niet van plan lang te blijven. Maar inmiddels heeft hij vier dochters, een eigen bedrijf en stemrecht:

„Dit land heeft mij zoveel kansen gegeven. School hield voor mij op toen ik 14 of 15 was, toen moest ik mijn moeder helpen met schoenen en tassen verkopen op straat in Cali, Colombia. Ik leerde een meisje kennen dat in New Jersey woonde en me een verblijfsvergunning in de VS beloofde als ik met haar trouwde. Inmiddels heb ik een bedrijf met acht medewerkers en dochters die hier alles kunnen worden wat ze willen. Die van dertien heeft talent genoeg om tot de de Amerikaanse olympische ploeg te behoren. Kun je je dat voorstellen, een Colombiaan op te Winterspelen?”

Clinton (en de Democraten) zijn nu de neoconservatieven

Foto Brendan Smialowski/AFP

Clinton tijdens een VS-Golfstaten-top met een Koeweitse (l) en Saoedische (r) minister. Foto Brendan Smialowski/AFP

In een almaar groeiende rij van Republikeinen, sloot deze week ook Colin Powell zich aan. Ten overstaan van een besloten gemeenschap zei de man die minister van Buitenlandse Zaken was ten tijden van Bush' eerste termijn, dat Donald Trump als president de VS ,,internationaal te schande maken”. Clinton daarentegen noemde hij ,,evenwichtig, uitgebalanceerd. Ze heeft uithoudingsvermogen”.

De steunbetuiging aan de Democratische kandidaat is minder opvallend dan hij wellicht lijkt, schrijft correspondent Guus Valk. De Democratische partij is het nieuwe huis voor neoconservatieve Republikeinen geworden:

"In deze partij hoor je de luidste pleidooien om militair in te grijpen in Syrië, of om een harde Rusland-politiek te voeren. Op de Democratische Conventie in Philadelphia liet de partij de ene na de andere generaal op het podium aan het woord. Er was vlagvertoon, en Amerika’s ‘exceptionalisme’ werd benadrukt. Hillary Clinton is de belichaming van die verandering."

While you were sleeping

De Democraten willen dat de rechter de Republikeinen straft voor de oproepen van Donald Trump om minderheden te intimideren. In de aanklacht stelt het Democratic National Committee volgens Reuters dat de Republikeinen de regel schenden die verbiedt kiezers te ondervragen bij het stembureau en hen tegen te houden te gaan stemmen.

Democrats ask judge to sanction Republicans over Trump https://t.co/bv6R7gu9kb

— Reuters Top News (@Reuters) 27 oktober 2016

Tijdens de campagne heeft Trump zijn volgers meerdere malen gevraagd te letten op 'fraude' tijdens de verkiezingen op 8 november in gebieden waar veel minderheden wonen. Volgens de Democraten heeft het Republican National Committee Trump gesteund in deze 'veiligheidsinspanningen voor de stemming'.

De Republikeinen noemen de aanklacht 'totaal onterecht'.

Grootste gepeilde verschil tot nu toe

In de laatste peiling van AP-GfK gaat Hillary Clinton ruimer aan de leiding dan in alle eerdere peilingen tot nu toe. Volgens AP-GfK kan ze rekenen op 51 procent van de stemmen tegen 37 procent voor Trump. Die grote voorsprong komt volgens persbureau AP door de vele vroege stemmers, de goed georganiseerde opkomst-campagne en toenemend enthousiasme onder haar aanhang.

AP-GfK Poll: Clinton advantage fueled by growing enthusiasm, by @jpaceDC and @EL_Swan https://t.co/bsJ2LpxQA7

— AP Politics (@AP_Politics) 27 oktober 2016

Clinton heeft zich verzekerd van 90 procent steun van de mensen die normaal gesproken Democratisch stemmen en ook van 15 procent van Republikeinse kiezers. Trump kan tot nu toe slechts rekenen op 78 procent van de Republikeinse aanhang.

Hillary Clinton en de Democraten hebben dan ook bijna drie keer zoveel betaalde medewerkers in dienst dan Trump en de Republikeinen: in september ging het om 4900 betaalde Democratische medewerkers, tegen 1500 voor de Republikeinen.

Uit een peiling van Reuters blijkt dat nu meer Republikeinen denken dat Clinton gaat winnen dan Trump, 41 om 40 procent.

Prominente vrouwelijke Republikeinen bang voor onherstelbare schade

Steeds meer prominente vrouwen in de Republikeinse partij maken zich zorgen om de aanklachten vanwege seksuele intimidatie van Donald Trump en alle mannen die hem daarin blijven verdedigen. Ze zijn volgens The Washington Post bang dat daardoor onherstelbare schade onstaat in de relatie tussen de Republikeinse partij en de vrouwelijke kiezers.

Voor de nieuwe generatie professionele vrouwen moet de partij iets heel, heel drastisch gaan doen om de richting waae deze kandidaat ons naartoe heeft meegenomen te veranderen", zegt Katie Packer, één van de belangrijkste campagnemanagers van Mitt Romney in 2012. "Ik denk dat de leiders van onze partij dit heel agressief moeten afwijzen. Voor 9 november kunnen ze maar beter goed voorbereid zijn om hele duidelijke statements af te geven waarin ze al het gedrag van trump sterk veroordelen."

In 2012 haalde Barack Obama 11 procentpunten meer dan Romney onder vrouwen, volgens de peiling gaat Clinton met een nog groter verschil van Trump winnen bij de vrouwelijke kiezers.

Trump heeft nauwe banden met omstreden oliepijplijn-project

Topman Kelcy Warren van het bedrijf achter de omstreden oliepijplijn Dakota Access heeft meer dan 100.000 dollar gedoneerd aan de campagne van Donald Trump en nog eens 66.800 dollar aan het Republican National Committee nadat Trump definitief de presidentskandidaat was van de Republikeinen.

Trump heeft op zijn beurt tussen de 500.000 en 1.000.000 dollar geïnvesteerd in dat bedrijf Energy Transfer Partners. Ook heeft hij een vergelijkbaar bedrag geïnvesteerd in Phillips 66 dat een belang krijgt van 25% in Dakota Access als het project eenmaal voltooid is, blijkt uit speurwerk van The Guardian.

Dakota Access pipeline company and Donald Trump have close financial ties https://t.co/w2VxIpPhom

— The Guardian (@guardian) 26 oktober 2016

De 3,8 miljard dollar kostende oliepijplijn die olie moet gaan vervoeren van North Dakota naar Illinois heeft geleid tot felle protesten van de oorspronkelijke stammen in het gebied. Volgens de de Sioux-indianen vervuilt de pijplijn het grondwater en wordt cultureel erfgoed vernietigd.

Een lokale rechtbank heeft het project goedgekeurd en de federale overheid in eerste instantie ook, maar krabbelt nu terug vanwege de luidkeelse protesten. Op federaal grondgebied is het werk voorlopig stil gelegd.

Trump beloofde zijn aanhang vorige week nog alle blokkades die Obama-Clinton opwerpen op te heffen zodat dit soort belangrijke energie-projecten door kunnen gaan. Nu blijkt hij dus nauwe financiële banden te hebben met deze Dakota Access-oliepijplijn.

Clinton spreekt op verkiezingsnacht in NYC

Hillary Clinton volgt de verkiezingsnacht in de stad New York. Daar zal ze ook haar toespraak geven op het moment dat de uitslag bekend is. Clintons campagne maakte dat woensdag bekend aan persbureau Reuters.

Clintons campagnehoofdkwartier is gevestigd in het stadsdeel Brooklyn, en zelf woont Clinton in de buitenwijk Chappaqua. In de Amerikaanse Senaat volbracht ze twee termijnen namens de staat New York.

Opvallend: Donald Trump komt ook uit New York. Op de avond van Super Tuesday, de dag waarop een groot deel van de Amerikanen ging stemmen bij de voorverkiezingen, gaf de Republikein een persconferentie vanuit zijn eigen Trump Tower. Of hij dat op 7 november weer gaat doen, is nog niet bekend.

Hillary Clinton viert verjaardag met tweet aan zichzelf

Hillary Clinton is woensdag 69 jaar geworden... en lijkt dat te vieren met een tweet waarin ze zichzelf feliciteert.

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton Happy birthday to this future president. https://t.co/JT3HiBjYdj

Natuurlijk zal er een medewerker van haar campagneteam achter de tweet hebben gezeten. Van Donald Trump is overigens bekend dat hij deels zijn eigen tweets verstuurt - in plaats van een felicitatie kwam er een aanval in kapitalen op Obamacare.

Wie Hillary uiteraard wél feliciteerden:

Dochter Chelsea

Twitter avatar ChelseaClinton Chelsea Clinton Happy Birthday Mom! I hope that one day Charlotte & Aidan are as proud to be my children as I am to be your daughter https://t.co/vpcxhzyETR

Echtgenoot Bill

Twitter avatar billclinton Bill Clinton Happy Birthday Hillary! 🎂 In awe of you today and every day.

Running mate Tim Kaine

Twitter avatar timkaine Senator Tim Kaine Happy birthday, Hillary. I hope this year is one for the history books. https://t.co/UndDdFb1xh

Walk of Fame-ster Donald Trump gesloopt

De ster van The Donald aan de beroemde Walk of Fame in Hollywood is woensdag kapotgemaakt. Op een video is te zien hoe een man die gekleed gaat als stratenmaker met een sloophamer en een pikhouweel de tegel met Trumps naam te lijf gaat.

Volgens de website Deadline Hollywood was het de bedoeling van de man om de ster los te bikken en hem vervolgens per opbod te veilen. De opbrengst zou naar de elf vrouwen gaan die het slachtoffer zeggen te zijn van seksueel misbruik door de Republikeinse kandidaat.

Twitter avatar Deadline Deadline Hollywood Watch Donald Trump’s Hollywood Walk Of Fame Star Get Destroyed https://t.co/eMdX7kwYg1 https://t.co/mAdz4QMwmC

De tegel bleef zwaar beschadigd achter; een politiewagen kwam te laat om de vandaal te arresteren. Trump kreeg zijn tegel in 2007, voor zijn bijdrage aan de NBC-show The Apprentice.

Pussy Riot haalt met nieuw nummer uit naar Trump

Was hun vorige video nog een weinig verhullende aanklacht tegen het 'Russische zakendoen', met hun nieuwste nummer 'Straight Outta Vagina' hebben de vrouwen van de feministische punkrockband Pussy Riot het nu op een andere groep gemunt: de man. Of beter gezegd, mannen zoals Donald Trump:

"[...] The owner of vaginas is not some narcissistic stupid orange ape who’d claim that he could easily grab women by their pussies. The owner of vagina is a woman. Who wears her vag as a badge of honour."

De video, geregisseerd door Phillip R. Lopez, verscheen gister op YouTube en is inmiddels ruim 200.000 keer bekeken.

Kort Amerikaans: deel 3

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

In deze derde aflevering spreken we met Daphne Goggins (53), die woont in een bijna volledig zwarte wijk in Philadelphia en medisch is afgekeurd. Sinds ze voor het eerst mocht stemmen - en Ronald Reagan kandidaat was - is ze Republikein:

"Acht jaar geleden wilde ik onderdeel van de geschiedenis zijn en was ik van plan om op Obama te stemmen. Een zwarte man in het Witte Huis. Maar toen ik in het stemhokje stond kon ik toch niet op een Democraat stemmen. Ik ben de enige hier in de straat met een Trump-poster, maar ik denk dat veel mensen stiekem toch op hem gaan stemmen, omdat ze het zat zijn. En als Trump niet wint, breekt er een opstand uit."

While You Were Sleeping

Foto Andrew Harnik / AP

Hillary Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Florida. Foto Andrew Harnik / AP

Quartz acht de kans aanwezig dat Texas, dat sinds 1976 niet meer voor een Democratische presidentskandidaat heeft gekozen, verandert in een blauwe staat. Donald Trump staat nog wel voor in de peilingen met 4,8 procent - maar dat is binnen de statistische foutmarge. Clinton zou zomaar eens een electoraal wonder kunnen verrichten in de belangrijke staat.

De gunstige peilingen geven Clinton in ieder geval genoeg vertrouwen om zich deze laatste twee weken uitgebreid te richten op haar collega's die in de race zijn voor een zetel in het Capitool. Volgens CNN zet zij zich nu in voor die politici die strijd voeren tegen Republikeinse politici in staten als Arizona, Utah en Georgia. Een nieuwe Democratische meerderheid op 'the hill' zou het Clinton een stuk makkelijker maken te regeren.

Kabinet Trump in de maak

Het Trump-kamp laat zich niet ontmoedigen door tegenvallende peilingen, schrijft The Hill. Campagneleider Kellyanne Conway liet weten dat potentiele kabinetsleden momenteel onderzocht worden. "We doen dit omdat we er zeker van zijn dat we winnen", zei zij tegen CNN. Want de kans bestaat immers nog steeds dat Clinton verliest.

Obamacare weer een onderwerp

De stijgende kosten van Obamacare leveren Republikeinse politici nieuwe munitie op in de strijd om het Witte Huis en het Capitool. De kosten voor een verzekering onder de controversiele Wet voor ziektekostenverzekering van president Obama stijgen komend jaar gemiddeld 20 tot 25 procent.

Het is een kadootje dat in de schoot van Republikeinen, die maar al te graag deze wet afschaffen, geworpen wordt. Volgens Politico lukte het Donald Trump echter niet om iets te doen met dit nieuws. Hij stelde dat zijn werknemers in Florida last hadden van de kostenstijgingen, maar op een later moment zei Trump dat zijn werknemers er gelukkig niks van zouden merken omdat ze via zijn bedrijf verzekerd zijn.

Colin Powell: ik stem op Hillary

De prominente Republikein Colin Powell heeft aangekondigd op Hillary Clinton te stemmen. Dat meldt de Amerikaanse zender ABC. Oud-militair Powell was minister van Buitenlandse Zaken onder president George H. W. Bush. Daarvoor was hij nationaal veiligheidsadviseur.

Jonathan Ernst / Reuters

Powell in 2014 naast Clinton. Jonathan Ernst / Reuters

Wat drijft Donald Trump?

Waarom is Trump hoe hij is? Waarom doet hij opzienbarende uitspraken en wil hij president worden? The New York Times zocht het antwoord op die vragen. In een vandaag gepubliceerde analyse geeft de krant een antwoord: Trump is vooral heel erg bang om uit de belangstelling te verdwijnen.

The New York Times denkt dat bijvoorbeeld te zien door uitlatingen die Trump over de Amerikaanse komiek en acteur Arsenio Hall deed. Hall speelde jaren geleden voor uitverkochte zalen en in populaire films, maar stond later minder in de belangstelling. Trump noemde hem “dood als hondenvlees” en zei met afkeer dat Hall “niet eens meer op televisie kan komen”. De auteur van de krant schrijft:

"Waarom zo’n hard oordeel? Omdat Hall in Trumps ogen de zwaarste vorm van publieke vernedering leed. Hij was minder beroemd geworden. Zijn ster was gedimd."

De krant maakt bij de analyse gebruik van vijf uur aan interviews gehouden door de Pulitzerprijs-winnende journalist Michael D’Antonio. Hij gebruikte de gesprekken uit 2014 voor een biografie over Trump, namelijk The Truth About Trump. De journalist heeft de krant recent de originele audiogesprekken gegeven.

The New York Times schrijft:

"De opnames laten een man zien die is gefixeerd op zijn eigen beroemdheid, bezorgd over het verlies van status en minachting heeft voor degenen die uit de gratie vallen. Ze vangen het plezier dat hij ontleent aan strijd, zijn opzettelijke gebrek aan interesse in de geschiedenis en zijn onwil om zijn leven te overdenken en zijn overtuiging dat de meesten zijn respect niet verdienen."

Lees het artikel van The New York Times.

Jonathan Ernst / Reuters

Trump met zijn fans na een campagnebijeenkomst in Miami, Florida. Jonathan Ernst / Reuters

De stijl van Hillary

Wat was door de jaren heen de stijl van Hillary Clinton? De presidentskandidaat ging van ronde brilglazen naar een knalrood broekpak. Onze beeldredactie maakte een fotoserie:

G7-top. Franco Origlia / Getty Images

Napels, juli 1994: Hillary met Veronica Lario (midden), de vrouw van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi tijdens de G7-top. G7-top. Franco Origlia / Getty Images

Bekijk de fotoserie.

Obama slaat terug bij Jimmy Kimmel

Barack Obama is weer eens te gast bij latenightpresentator Jimmy Kimmel voor een nieuwe ronde van #MeanTweets. Het idee van die rubriek: Obama leest onaardige tweets voor waarin hij wordt genoemd. Waaronder van, hoe kan het ook anders, @realDonaldTrump: "President Obama will go down as perhaps the worst president in the history of the United States."

Obama's reactie?

"Well, @realDonaldTrump, at least I will go down as a PRESIDENT."

#SneakPeek of a NEW #MeanTweets with President Obama! Watch @POTUS on #Kimmel TONIGHT! @WhiteHouse pic.twitter.com/qW7oQZoBaY

— Jimmy Kimmel Live (@JimmyKimmelLive) October 25, 2016

22.000 dollar voor standbeeld naakte Trump

Een anonieme bieder heeft dit weekend op een veiling in Los Angeles 22.000 dollar neergeteld voor een weinig flatterend standbeeld van een naakte Donald Trump. Het beeld, met de eveneens weinig verhullende naam 'The emporer has no balls', is een creatie van het anonieme kunstenaarscollectief Decline en verscheen de afgelopen maanden al in verschillende Amerikaanse steden, waaronder afgelopen augustus op de Hollywood Boulevard in LA.

Een deel van de opbrengst gaat naar het National Immigration Forum, een prominente actiegroep voor migranten, schrijft de LA Times.

De opmaat naar een eigen tv-kanaal?

Door Maartje Somers

Donald Trump is begonnen met het via Facebook laten uitzenden van een dagelijkse politieke talkshow. In het halve uur dat voorafgaat aan de vrijwel dagelijkse massabijeenkomsten die Trump houdt, bespreekt zijn campagnepersoneel Trumps daden en Clintons wandaden in de setting van een tv-journaal, compleet met een ticker-tape die onder door het beeld loopt. Daarna wordt de rally van Trump via livestream uitgezonden.

De eerste aflevering, die maandag vanuit het campagnehoofdkwartier in Trump Tower kwam, bevatte een interview van Trumps adviseurs Boris Epshteyn en Cliff Sims met Kellyanne Conway, Trumps campagneleider. Het onderwerp: de politieke corruptie in de entourage van Hillary Clinton en het contrast met de politieke buitenstaander en succesvolle zakenman Donald J. Trump. Conway, die in interviews met landelijke tv-zenders heeft toegegeven dat Trump achterloopt - zoals de meeste peilingen tonen – hield in de show vol dat Trump een voorsprong heeft in de meeste swingstates.

De show moet het antwoord zijn op de ‘spin’ van de gewone media, die volgens Trump zwaar op de hand zijn van Hillary Clinton. Volgens de presentatoren is de show ook een manier om in contact te treden met de kiezers.

De Facebookuitzending voedt de speculatie dat Donald Trump, als hij de verkiezingen verliest, een eigen tv-kanaal wil beginnen. Volgens de Financial Times heeft Trumps schoonzoon Jared Kushner, eigenaar van de krant The New York Observer, gesprekken gevoerd met media-investeerder Aryeh Bourkoff. Trumps campagneleider Steve Bannon heeft de speculaties afgedaan, maar heeft als voorman van internetsite Breitbart, spreekbuis van de alt right beweging, veel ervaring met de materie.

Ook Trump zelf heeft ontkend dat hij een mediabedrijf wil beginnen. „Fout gerucht”, zei hij in september tegen The Washington Post.

Kort Amerikaans: deel 2

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

In deze tweede aflevering spreken we met Vince Minniti (37), een parkeerwachter met Italiaanse roots uit Philadelphia. Vroeger was hij Democraat, maar straks stemt hij op Donald Trump:

"De Democratische partij heeft voor mij afgedaan. De corruptie en het gebrek aan integriteit zijn, in ieder geval hier in Philadelphia, stuitend. Ik ben met de jaren ook rechtser geworden. Ik ben sociaal vrij liberaal. Ik ben zelf tegen abortus, maar vind het een keuze die elke vrouw zelf mag maken. Maar ik ben conservatief als het op geld aankomt, dat is Trump ook. Ik kies vooral voor hem vanwege zijn anti-establisment-houding. Er is een sloopkogel nodig om het hele systeem overhoop te gooien."

While You Were Sleeping

Foto Marcio Jose Sanchez / AP

In San Jose konden kiezers al vroeg hun stem uitbrengen voor de presidentsverkiezingen. Foto Marcio Jose Sanchez / AP

De eenheid in de Democratisch partij toont weer een nieuw scheurtje, schrijft The New York Times. Hooggeplaatste Afro-Amerikaanse politici vinden dat Clinton te weinig doet om zwarte kiezers op de been te brengen voor verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Ook zijn er nu al spanningen tussen het liberale kamp van senator Elizabeth Warren, de superster van de progressieve vleugel, en dat van Clinton. Hoewel de twee nu nog vrolijk samen op campagne gaan, is het na november uit met de pret. Volgens Politico heeft Warren al beloofd Clinton als president onder druk te zetten om anti-Wall Street beleidsmakers aan te stellen als economische adviseurs én minister van Financiën.

Hand in eigen boezem steken

Volgens voormalig voorzitter van de Republikeinse Partij, Michael Steele, zal de politieke stroming na 8 november eens goed de hand in eigen boezem moeten steken. Dat zei hij maandag tegenover MSNBC.

Volgens Steele zullen Trump-aanhangers boos zijn dat de partij niet alles gedaan heeft om de kandidaat verkozen te krijgen. Maar ook moeten gematigde Republikeinen en politici op het pluche zich hard op hun hoofd moeten krabben hoe zij deze kiezers binnen de boot en de partij bijeen kunnen houden. Het wordt weer tijd voor een 'autopsierapport' zoals na de verloren verkiezingen in 2012. Al bleef van de aanbevelingen vier jaar later helemaal niks van over met de opkomst van Trump.

Thuiskomen voor Republikeinen

Kom terug. Dat is de boodschap die running mate Mike Pence maandag in Salisbury (North Carolina) uitdroeg aan Republikeinen die teleurgesteld zijn in en gruwen van 'hun' presidentskandidaat, schrijft Politico. Pence:

“It’s time to come home and elect Donald Trump as the next president of the United States. It’s time to come home and re-elect Republican majorities in the United States House and the United States Senate. … It’s time to come home and come together and do everything in our power to make sure that Hillary Clinton is never elected president of the United States of America.”

Volgens de laatste peilingen van CNN loopt Clinton momenteel landelijk vijf punten voor op Trump. Al betwisten sommige woordvoerders van de New Yorkse zakenman deze cijfers:

En Trump ook:

Het zijn niet alleen de kiezers die Pence terug wil het Trump-kamp in wil krijgen. Het zijn ook partijleiders en andere Republikeinse kopstukken die de campagne de rug hebben toegekeerd vanwege de vele schandalen en zelfdestructieve uitspraken die Trump - en de partij - hebben beschadigd.

Republikeinen zetten na drie slechte debatoptredens van Trump vooral in op races 'down the ballot', zoals verkiesbare senaatszetels, op 8 november zodat kiezers de macht van een president Clinton eventueel kunnen beteugelen.

Het is maar Twitter!

Doorlopen. Niks te zien hier! Volgens campagneleider Kellyanne Conway moeten media zich minder richten op wat de Republikeinse presidentskandidaat rond twittert. Ze reageerde op Trumps berichten over een geheime video waarin Hillary Clinton zegt zoveel mogelijk Syrische vluchtelingen in Amerika te willen vestigen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Wow, just came out on secret tape that Crooked Hillary wants to take in as many Syrians as possible. We cannot let this happen - ISIS!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Major story that the Dems are making up phony polls in order to suppress the the Trump . We are going to WIN!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Why has nobody asked Kaine about the horrible views emanated on WikiLeaks about Catholics? Media in the tank for Clinton but Trump will win!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are winning and the press is refusing to report it. Don't let them fool you- get out and vote! #DrainTheSwamp on November 8th!

Trump zegt zoveel elke dag in zijn speeches, vindt Conway. Twitter is daarom niet representatief voor haar kandidaat leek ze te suggereren. Volgens The Washington Post heeft Conway een dagtaak aan het verdedigen van de vele uitspraken van Trump; en soms lijkt het net alsof de twee niet meer voor dezelfde campagne werken.

Saturday Night Live zette dat twee weken geleden treffend neer:

Trump-campagneleider erkent achterstand

Kellyanne Conway, een van de leiders van de campagne van Trump, heeft de achterstand van de Republikein op Hillary Clinton toegegeven. "We staan achter", zei ze in een televisie-interview. Ze zei dat Clinton een aantal voordelen heeft, waaronder dat haar man Bill Clinton, Barack en Michelle Obama en anderen zich voor haar uitspreken.

Bekijk het interview met Conway:

Trump heeft echter uitslagen van dit soort peilingen verworpen en beschuldigde de media van het verdraaien van uitslagen. "Ik geloof dat we echt aan het winnen zijn", zei Trump eerder deze week.

The New York Times drukt beledigingen door Trump af

Sinds Donald Trump juni vorig jaar zijn kandidatuur bekendmaakte, verzamelt The New York Times "alle mensen, plaatsen en dingen" die hij heeft beledigd via zijn Twitteraccount met ruim 12,7 miljoen volgers. Maandag drukte de krant de hele lijst "persoonlijke beledigingen en aanvallen" af op twee pagina's in de krant.

Twitter avatar nytimes The New York Times Donald Trump’s Twitter insults: The complete list, printed in today’s paper https://t.co/zQCa5LnbBj https://t.co/fuwoypcDoF

De teller van mensen, plaatsen en dingen die een of meerdere verwensingen van Trump te verduren kregen staat op 281, blijkt uit dit overzicht. Daarvan ontving zijn Democratische tegenstander Hillary Clinton verreweg de meeste beledigingen, zoals het woord crooked.

Ook The New York Times zelf staat in de lijst, net als vele andere nieuwsorganisaties, journalisten en the mainstream media in het algemeen. Ook opvallend zijn de beledigingen van het podium in de Oval Office en een liedje van Neil Young.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@Neilyoung’s song, “Rockin’ In The Free World” was just one of 10 songs used as background music. Didn’t love it anyway.

Mede-oprichter Facebook doneert miljoenen om Trump te stoppen

De campagnekas van Hillary Clinton is de afgelopen tijd goed gespekt, onder andere dankzij één gulle donateur: Dustin Moskovitz, de 32-jarige mede-oprichter van Facebook. In een tijdsbestek van zes weken doneerde hij een bedrag van 20 miljoen dollar en later nog eens 15 miljoen aan verschillende politieke organisaties die Clinton aan een overwinning moeten helpen, schrijft Politico.

Moskovitz (wiens vermogen door zakenwebsite Bloomberg op 12,7 miljard dollar wordt geschat) staat bekend om zijn filantropie, maar is een nieuwkomer in het veld van politieke donaties. Dat hij zich nu toch in de verkiezingsstrijd mengt, was geen gemakkelijk besluit, schrijft hij er zelf over in een blog op Medium. Maar:

"The polarization in America today has yielded a race that is about much more than policies and ideas. It has become a referendum on who we want to be — as individuals, as a nation and as a society. Will we be driven by fear, towards tribalism, emphasizing the things that divide us? [...] Or, alternatively, will we continue in the direction of increased tolerance, diversity and interdependence in the name of mutual prosperity?"

Als Donald Trump wint, zal de VS geïsoleerd raken van de rest van de wereld, vreest Moskovitz. En dus steunt de techmiljardair, samen met zijn vrouw, de Clinton-campagne:

"We hope these efforts make it a little more likely that Secretary Clinton is able to pursue the agenda she’s outlined, and serve as a signal to the Republican Party that by running this kind of campaign — one built on fear and hostility — and supporting this kind of candidate, they compel people to act in response. We are not the only ones being activated so strongly during this election."

Nieuwe serie: Kort Amerikaans

Tot 8 november voelt NRC in de serie Kort Amerikaans iedere dag een kiezer aan de tand. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president?

kort-amerikaans-01-play

In de eerste aflevering spreken we met Carol Katarsky (43) uit Philadelphia. Ze stemt straks op Clinton, al is ze geen groot fan. Maar:

„Trump bezorgt mij, en ik denk veel vrouwen, rillingen. Hij is die baas, die middenkader manager die we allemaal wel eens gehad hebben. Hij is het wandelende stereotype van de man met wie je niet wilt werken omdat hij handtastelijk is en ongepaste opmerkingen maakt. Waarbij je twijfelt of je maar moet glimlachen om ervan af te zijn, of er iets van moet zeggen. Zo’n man moet niet eens een bedrijf leiden, laat staan een land.”

While you were sleeping

Hillary Clinton heeft Donald Trump zondag een 'slechte verliezer' genoemd.

"Om te zeggen dat je de resultaten van de verkiezingen niet accepteert is een directe bedreiging voor onze democratie"

Dat zei Clinton volgens persbureau Reuters op een campagne-bijeenkomst op de Universiteit van North Carolina in Charlotte.

"De vredige overdracht van de macht is één van de dingen die Amerika Amerika maken. En kijk, sommige mensen zijn slechte verliezers en wij moeten gewoon doorgaan."

Volgens een zondag verschenen peiling van ABC News kan Clinton rekenen op steun van 50 procent van de kiezers tegen 38 procent voor Trump.

Het gevecht om de Senaat
Volgens The Washington Post is de strijd om het presidentschap eigenlijk al gestreden. In de laatste 15 dagen van de campagne zal het dus vooral gaan om de zetels in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Clinton zelf voert al expliciet campagne voor Democratische kandidaten die kans hebben hun Republikeinse tegenstrever te verslaan.

Even if Democrats win the Senate in 2016, their majority is unlikely to endure https://t.co/r2ZPzq5CAY

— Washington Post (@washingtonpost) 23 oktober 2016

Maar The Washington Post schrijft dat zelfs als de Democraten de meerderheid in de Senaat weten te veroveren de vreugde maar van korte duur zal zijn. Bij tussentijdse verkiezingen in 2018 is de kans levensgroot dat ze flink wat zetels gaan verliezen.

Er staan dan 25 Democratische zetels op het spel tegen slechts 8 voor de Republikeinen. Clinton zal als ze president wordt dus in de eerste twee jaar snel zaken moeten doen voordat ze weer een vijandige Senaat tegenover zich vindt.

Eindelijk grote krant die Trump steunt
The Las Vegas Review Journal is de eerste krant van enige omvang die zijn steun heeft uitgesproken voor Donald Trump.

The @reviewjournal endorses Republican nominee Donald Trump for president https://t.co/Z2m5Wm9LTj pic.twitter.com/ZEI4Ws3IsT

— Las Vegas RJ (@reviewjournal) 23 oktober 2016

Volgens de krant zijn veel Amerikanen de 'incestueuze en verderfelijke sfeer' in de hoofdstad zat, omdat de elite alleen maar bezig is zichzelf te verrijken ten koste van gewone burgers. Trump weet hoe hij de boel flink op kan schudden en hoe hij banen moet creëren, schrijft de krant. En met Clinton is het zeker dat de gewenste hervormingen niet komen.

Als Trump wat minder impulsief gaat reageren, wat beter omgaat met kritiek en zich wat bescheidener opstelt dan is hij volgens The Las Vegas Review Journal meer dan geschikt om de elite aan te pakken. De krant heeft een oplage van ongeveer 200.000 exemplaren.

Alle kranten die zich tot nu toe uitgesproken hadden keerden zich tegen Trump, juist ook conservatieve kranten schreef correspondent Guus Valk eerder deze maand.

NRC in Philadelphia
In Philadelphia, stad in een staat die de doorslag kan geven, praat NRC de komende weken met kiezers, vaak met een onverwachte politieke voorkeur. Zoals bijvoorbeeld het 37-jarige schoolhoofd Katherine Savage:

"Ik kan me niet voorstellen dat ik in het stemhokje sta en de keuze maak voor Hillary Clinton of Donald Trump. Ze staan me allebei zó tegen."

Toch ziet Savage het als haar democratische plicht om te gaan stemmen:

"Er staat te veel op het spel en we zijn een swing state. Ik moet alleen nog bedenken welke kant ik op swing."

Lees het hele verhaal hier: "Stemgedrag Amerikaan is amper te voorspellen"

Arizona: Muur van Trump is 'zonde van het geld'

Veel Amerikanen in de staat Arizona aan de grens met Mexico vinden de muur die Donald Trump wil bouwen om illegale immigranten tegen te houden 'zonde van het geld'. Uit een poll van Reuters/Ipsos blijkt dat 34% zo'n muur een goed idee vindt, maar veel meer mensen in Arizona - 47% - noemen het 'a waste of money'. De meeste 'Arizonans' denken ook niet dat het realistisch is dat Mexico voor de muur gaat betalen, zoals Trump zegt dat gaat gebeuren als hij op 8 november tot president wordt gekozen.

A waste of money? Trump's border wall falling flat in Arizona: Reuters/Ipsos poll https://t.co/oc3UkfFaTk

— Reuters Top News (@Reuters) 23 oktober 2016

Trump had gehoopt veel stemmen te halen in de staat die veel last heeft van de negatieve gevolgen van illegale immigratie, maar ziet nu dat zijn rivale Hillary Clinton er verrassend genoeg een serieuze kans maakt op de zege. De Democraten hebben in de hele geschiedenis maar één keer gewonnen in Arizona en dat was in 1952.

Presidentskandidaten laten zich kritisch uit over megafusie

De geplande fusie tussen AT&T en Time Warner valt niet meteen in goede aarde bij de presidentskandidaten. Brian Fallon, woordvoerder van Clinton, sprak van "een aantal vragen en zorgen" over de overeenkomst. Volgens Fallon is er nog te weinig bekend om een definitief standpunt in te nemen. Trump was een stuk stelliger: een adviseur van hem beloofde dat Trump "de nieuwe mediaconglomeraten die enorme controle hebben over informatie op gaat breken".

Dit weekend werd bekend dat de Amerikaanse provider mediabedrijf Time Warner wil overnemen voor 78 miljard euro. Als toezichthouders akkoord gaan, zou dat de grootste fusie sinds jaren betekenen in de telecomindustrie. NRC-redacteur Marc Hijink schreef over de beoogde overname:

"Als de overname wordt goedgekeurd, ontstaat er een conglomeraat dat zowel het distributienetwerk beheert als de inhoud – tv-programma’s van zender betaalzender HBO, nieuwskanaal CNN, en TBS en TNT, beiden met veel sport."

Trump-klok vestigt aandacht op dreigementen

Volgens de bedenkers van een ludieke site bedreigt Trump de democratie met zijn dreigementen journalisten of andere critici aan te klagen. Een digitale klok vestigt daar de aandacht op. Momenteel heeft Trump volgens de klok al ruim 27 uur tegen niemand gedreigd hem of haar voor de rechter te slepen.

AP / Evan Vucci

De Republikeinse presidentskandidaat. AP / Evan Vucci

Partijvoorzitter Reince Priebus: Republikeinen moeten Trump steunen

Partijvoorzitter Reince Priebus heeft de Republikeinen opgeroepen om Donald Trump te steunen. Hij zei dat zondag tegen de Amerikaanse zender CBS.

Priebus sprak zijn verwachting uit dat Trump de verkiezingen gaat winnen. Volgens de partijvoorzitter refereerde Trump met zijn uitspraak dat hij de verkiezingen misschien niet zal accepteren aan een scenario waarbij de verkiezing wordt gewonnen met enkele honderden stemmen.

De voorzitter van de Republikeinse Nationale Commissie neemt het vaker op voor Trump, al heeft hij in het verleden ook kritiek geuit. Zo veroordeelde hij de denigrerende uitspraken van Trump over vrouwen in de opgedoken opnames fel. Veel prominente Republikeinen, onder wie voormalige presidenten George Bush senior en zijn zoon, hebben zich gedistantieerd van Trump.

SNL steekt de draak met laatste debat

Na het derde presidentiële debat afgelopen week heeft Saturday Night Live (SNL) de presidentskandidaten weer traditioneel op de hak genomen.

Het satirische tv-programma stak de draak met het temperament van Trump (Alec Baldwin), zijn houding over vrouwen en zijn uitspraak dat er slechte "hombres" de grenzen overkomen – wat door sommigen als discriminerend jegens Mexicanen werd gezien. Ook werd zijn standpunt dat hij de verkiezingsuitslag misschien niet zal accepteren beschimpt.

Clinton (Kate McKinnon) leek in de sketch wel érg blij met schokkende uitspraken van Trump en hield een lang en trots relaas over haar politieke cv. Gastacteur Tom Hanks speelde moderator Chris Wallace.

Na de sketch over het tweede presidentiële debat eerder deze maand deed liet Trump zich schamper uit over SNL op Twitter. Dat was opmerkelijk, bijvoorbeeld omdat de Republikein vorig jaar november zelf nog te gast was in de satirische liveshow.

Watched Saturday Night Live hit job on me.Time to retire the boring and unfunny show. Alec Baldwin portrayal stinks. Media rigging election!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 16, 2016

While You Were Sleeping

Trump mag gisteren hebben gezegd dat hij alle vrouwen gaat aanklagen, die hem hebben beschuldigd van aanranding, hij zal het druk krijgen daarmee. Vandaag is opnieuw een vrouw naar voren gekomen die zegt dat Trump ongewild aan haar zat. Tijdens een persconferentie vertelde pornoster Jessica Drake dat Trump haar in 2006 bij een golftoernooi in Tahoe op zijn kamer zou hebben uitgenodigd. Omdat ze het niet fijn vond alleen te gaan, nam ze twee andere vrouwen mee. Zodra ze de kamer binnenkwamen zou Trump hen hebben omhelsd en ongevraagd op de mond gezoend hebben.

Nadat de vrouwen weggingen, werd ze gebeld met de vraag of ze terug wilde komen naar Trumps kamer.

"Toen ik de uitnodiging afsloeg, zei hij 'wat wil je, hoeveel wil je hebben?'"

Vervolgens belde een man terug met de mededeling dat ze 10.000 dollar kreeg als ze terug wilde komen. Opnieuw weigerde ze met het excuus dat ze de volgende dag naar LA moest vliegen. Daarna belde de man terug dat ze met Trumps privévliegtuig kon vliegen als ze naar zijn kamer zou komen.

Katy Perry is een 'nasty woman'

Zangeres Katy Perry verraste studenten in de dorms op de campus van de University of Nevada in Las Vegas met een bezoekje. Perry droeg een T-shirt met daarop de tekst 'nasty woman', een quote van Trump tijdens het laatste presidentiële tv-debat waarmee hij op Clinton reageerde.

Foto John Locher / AP

Foto John Locher / AP

"We zijn hier campagne aan het voeren voor Clinton. Heb je wel eens van haar gehoord?", zei Perry terwijl ze een studentenkamer inging.

"Er is geen alternatief. Onze issues moeten gehoord worden, er moet voor ons gezorgd worden, dat hebben we nodig."

Perry probeerde daarna de studenten buiten een hart onder de riem te steken door te vertellen over haar eigen problemen toen record labels haar drie keer lieten vallen. En dat ze nog geen zakje chips kon kopen toen ze zeventien was door allerlei financiële problemen.

Foto John Locher / AP

Foto John Locher / AP

Trump legt een 100-dagen plan neer

Op een rally in Gettysburg, Pennsylvania herhaalde Trump nog eens uitgebreid dat 'het systeem rigged is'; dat het kiessysteem frauduleus is, dat Clinton niet eens kandidaat zou mogen zijn en dat de media hem tegenwerkt. Als hij president wordt, zal hij de aankomende deal tussen communicatiereus AT&T en mediabedrijf Time Warner, die gisteren aangekondigd werd, dan ook niet goedkeuren.

Vervolgens legde Trump zijn 100-dagen plan uit voor de eerste periode van zijn presidentschap als hij gekozen word. Hij zei onder andere dat hij de corruptie in de regering zal aanpakken door de regeertermijn van het Congres aan te pakken en lobby door ex-ambtenaren te limiteren. Ook zei Trump dat hij immigranten die in de cel zitten voor een gewelddadig delict zal deporteren en visas zal weigeren voor landen die deze immigranten niet terug willen opnemen.

Trump dreigt vrouwen die hem van misbruik beschuldigen aan te klagen

Donald Trump heeft zaterdag gedreigd alle vrouwen die hem van seksueel misbruik en seksuele intimidatie beschuldigen voor het gerecht te slepen. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat zaterdag in een toespraak in Gettysburg, Pennsylvania.

Trump, at Gettysburg, says he’ll sue any and every woman accusing him of sexual assault. #cnn pic.twitter.com/I2G6Me08ed

— John Aravosis (@aravosis) 22 oktober 2016

De afgelopen weken gaven meer dan tien vrouwen aan te zijn aangerand of op een andere manier te zijn misbruikt door de vastgoedmagnaat. Trump noemde hen zaterdag allemaal "leugenaars" en zei hen na de verkiezingen te zullen aanklagen. Vorige week maakte de presidentskandidaat de vrouwen ook al uit voor leugenaars.

Lees ook: Trump van aanranding beschuldigd door vrouwen

Ook herhaalde Trump dat er volgens hem sprake is van verkiezingsfraude. De Republikein zei dat "corrupte" media verhalen verzinnen om hem "zo slecht en gevaarlijk mogelijk" te doen lijken.

Wit goedje bezorgd bij hoofdkwartier Clinton blijkt ongevaarlijk

Bij het hoofdkwartier van de campagne voor Hillary Clinton in de wijk Brooklyn in New York is een "witte substantie" aangetroffen, meldt de politie. Na onderzoek bleek het goedje ongevaarlijk te zijn.

De substantie werd per post naar het campagnehoofdkwartier gestuurd. Meerdere personen kwamen met het goedje in aanraking. Na de vondst werd de verdieping uit voorzorg geëvacueerd.

De politie zoekt nog uit wat de substantie precies is en probeert de identiteit van de afzender te achterhalen.

Het incident komt een week nadat een Republikeins partijkantoor werd aangevallen met een brandbom. Daarbij raakte wonderwel niemand gewond. De muren van het gebouw werden beklad met dreigende leuzen die "Nazi-Republikeinen" sommeerden de stad te verlaten "of anders".

Twitter avatar DallasWoodhouse Dallas Woodhouse This was painted outside the Orange County GOP office today. We have recommended all offices close by Sundown @NCGOP https://t.co/8JYQPFbya3

Clinton en Trump spraken toen beiden hun afschuw uit over de aanval:

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton The attack on the Orange County HQ @NCGOP office is horrific and unacceptable. Very grateful that everyone is safe.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Animals representing Hillary Clinton and Dems in North Carolina just firebombed our office in Orange County because we are winning @NCGOP

Wat besteden de kandidaten aan reclamespotjes?

In deze mooie graphics van The New York Times wordt in één oogopslag duidelijk hoeveel Clinton en Trump uitgeven aan verkiezingsspotjes. Opvallend: deze verkiezingen is er een stuk minder geld besteed aan spotjes dan tijdens de afgelopen twee keer, volgens The Times mogelijk omdat beide kandidaten al naamsbekendheid genoten vóór de campagne. Ook valt op dat Trump een stuk minder aan spotjes heeft uitgegeven dan Clinton. Verder valt er precies te zien in welke staten de twee vooral uitzenden, en in welke periodes. Zo heeft Clinton tijdens de Olympische Spelen flink op tv geadverteerd.

Emoties van Clinton en Trump volgens computer

Quartz schrijft vandaag over een onderzoek van vier studenten van het Data Science Institute van Columbia University naar de emoties die Trump en Clinton toonden tijdens het eerste en laatste debat. Het tweede debat lieten ze achterwege omdat het anders van opzet was. De studenten bouwden een tool om de gezichten van beide kandidaten te analyseren en testten dit op vijf verschillende emoties: boosheid, verdriet, walging, verbazing, blijdschap. Uit de analyse bleek dat de computer vond dat Trump vooral verdrietig keek en Hillary vooral blij.

debate_three_sentimentv11

While You Were Sleeping

63 procent van de Amerikanen gelooft dat Trump zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik, blijkt uit een peiling van Reuters/Ipsos. Onder de Republikeinse stemmer is dat een derde. Ondanks alle omstreden uitspraken van de afgelopen weken is zijn achterstand op Hillary Clinton kleiner geworden. In de meest recente peiling, gehouden van 14 tot 20 oktober, staat hij op 40 procent, tegen Clinton met 44 procent van de kiezers. Een week eerder stond de Democrate op hetzelfde percentage, terwijl Trump het toen met 37 procent moest doen.

Staten weigeren Russische waarnemers bij stembus

Oklahoma, Texas en Louisiana hebben verzoeken geweigerd van Russische honorair consuls om bij de verkiezingen aanwezig te zijn. De gouverneurs ontvingen van de consuls brieven waarin gevraagd werd om ambtenaren de "ervaring van de VS met het organiseren van verkiezingen te bestuderen". De staten hebben de verzoeken geweigerd omdat er bij de verkiezingen nooit buitenlandse staten bij het stembusproces aanwezig mogen zijn. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de verzoeken niets meer dan een "PR-stunt".

Trump blijft verkiezingen als frauduleus bestempelen

Tijdens een rally in Pennsylvania herhaalde Trump opnieuw dat de verkiezingen "rigged" zijn.

"Vergeet niet mensen dat de verkiezingen gemanipuleerd worden. Daarom moet je gaan stemmen, je moet het in de gaten houden. Want het systeem is totaal corrupt."

Clintons campagneteam zou ondertussen al bezig zijn met strategische voorbereidingen voor het geval ze wint welke boodschap te geven aan kiezers. Want twijfel over de rechtmatigheid van de verkiezingen en haar overwinning zou in dat geval de eerste weken van haar presidentschap flink kunnen bemoeilijken. Op een rally hamerde Clinton er weer op dat Trump de democratie bedreigt:

'Helft Republikeinen accepteert eventuele overwinning Clinton niet'

Als Hillary Clinton de presidentsverkiezingen wint, zal maar de helft van de Republikeinen dat accepteren. Dat blijkt uit een peiling van Reuters en IPSOS. Die werd gehouden naar aanleiding van de twijfel die Trump zaaide tijdens het derde presidentiële debat. "We zullen zien", zei hij toen hem dezelfde vraag werd voorgelegd.

Als ze wint, is dat volgens 70 procent van de Republikeinen omdat de verkiezingen gemanipuleerd zijn, blijkt uit de peiling.

Ook een deel van de Democraten is niet van plan een eventuele overwinning van Trump te aanvaarden, zij het in kleinere aantallen. Zeven op de tien zeggen de uitslag te accepteren. De helft denkt dat een overwinning van Trump het gevolg zou zijn van verkiezingsfraude.

Ministerie zet nieuwe lading Clinton-mails online.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een tweede verzameling e-mails van Hillary Clinton online gezet. Het gaat om berichten die de FBI heeft gevonden tijdens het onderzoek naar Clintons gebruik van een privéserver voor werkmail in haar tijd als minister.

De FBI heeft in totaal 14.500 berichten overgedragen, bovenop de 55.000 berichten die Clinton zelf al had gedeeld. Het is de tweede keer dat het ministerie e-mails online zet. Lees ook: Grootste deel van e-mails Clinton pas na verkiezingen openbaar

Bush: 'If you can't stand the nuts, go for the Johnson'

Jonathan S. Bush, zakenman en neefje van, stemt bij de komende presidentsverkiezingen op Trump noch Clinton. Dat heeft hij met een schunnig grapje bekendgemaakt op de Amerikaanse televisie.

athenahealth CEO Bush on election: "If you can't stand the nut on the left & you can't stand the nut on the right, go for the Johnson" pic.twitter.com/vvlOYhLvpG

— Steve Kopack (@SteveKopack) 21 oktober 2016

Vader Khan in nieuwe Clinton-commercial

Hillary Clinton heeft een nieuw spotje gelanceerd, met daarin de vader van de omgekomen militair Khan.

"Ik wil meneer Trump vragen: zou er voor mijn zoon plaats zijn in uw Amerika?"

De ouders van Kahn waren ook aanwezig op de conventie van de Democratische Partij. Ook daar vroegen ze Trump hoe hij aankeek tegen moslims, zoals hun zoon. Trump reageerde daarop door uit te halen naar de moeder: "Ze had niets te zeggen. Ze had daar waarschijnlijk helemaal geen toestemming voor gekregen”. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van onder anderen John McCain, president Obama en de gebroeders Koch.

The Presidential Podcast #17

NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne hebben weer een nieuwe aflevering van de Presidential Podcast gemaakt. Deze week Hillary blij: de oude Trump is weer helemaal terug. Beluister de podcast hier.

Het 24-jarige gezicht achter de speeches van Obama

Ontmoet David Litt. Tussen zijn 24ste en 27ste schreef hij mee aan een paar van de grootste speeches van Obama. Na het zien van president Obama's toespraak in Iowa in 2008 besloot Litt, die op dat moment veel bezig was met komedie, politieke speeches te gaan schrijven.

"Toen de speech was afgelopen dacht ik, laat maar zitten. Wat hij nu doet, dat wil ik ook. Daar wil ik onderdeel van uitmaken."

Litt begon een stage bij een grote organisatie die gespecialiseerd is in het schrijven van speeches. Daar werd hij gevraagd door Obama's toenmalige speechschrijver John Favreau om als junior speechschrijver aan de slag te gaan in het Witte Huis. Sindsdien heeft Litt jaarlijks meegeschreven aan Obama's beroemdste toespraken. Zijn populairste speech was tijdens het welbekende Correspondents Dinner in 2015, waarvan de beelden meer dan 40 miljoen keer zijn bekeken op Facebook.

Wat Litt onderscheidt van andere schrijvers is dat hij op pientere wijze politiek weet te verbinden met humor. Hoe hij dat doet kun je zien in dit fragment:

Eerder dit jaar vertrok de inmiddels 27jarige Litt uit het Witte Huis en is hij begonnen als tekstschrijver en producer bij de productiemaatschappij Funny or Die.

IJzig liefdadigheidsdiner door toespraken Clinton versus Trump

De avond na het derde keiharde debat tussen Clinton en Trump, namen ze het weer tegen elkaar op tijdens van een liefdadigheidsdiner in New York. De twee kemphanen zaten naast elkaar aan tafel met alleen de arme kardinaal Timothy Dolan tussen hen in. Het publiek bestond voornamelijk uit vooraanstaande figuren uit de politiek, de Katholieke kerk en media. Ieder jaar staat het inzamelen van zoveel mogelijk geld voor kansarme kinderen centraal. De sfeer tijdens het evenement is daarom altijd gemoedelijk, vriendelijk en vooral beleefd. Dit jaar verliep dat anders.

Trump begint nog wel leuk over zelfspot, zo zegt hij dat hij heel erg bescheiden is. Daarna maakt hij een grap over zijn media complottheorie door alle grote Amerikaanse media-kanalen in het publiek te bedanken. Zodra hij zijn vuur opent op Clinton werd het echt pijnlijk. Alle pijnpunten passeren de revue. Van Wikileaks, tot aan de moeilijke momenten uit haar carrière. Tweemaal werd hij uitgejoeld door het publiek vanwege zijn opmerkingen.

Clinton hield het iets beleefder in vergelijking met Trump. Clinton wisselde in haar toespraak tussen zelfspot en dubbelzinnige opmerkingen richting Trump. Zo noemde ze Trump 'het stokpaardje van Poetin'. Verder dan die opmerking zegt ze niet te willen gaan.

Clinton en Trump schudden voorafgaand aan het diner opnieuw geen handen. Na afloop van het diner werden er wel handen geschud en werd er zelfs heel kort gepraat maar vriendschappelijk werd het nooit.

While You Were Sleeping

Naar schatting hebben 71,6 miljoen Amerikanen het debat tussen Trump en Clinton dinsdagavond bekeken, blijkt uit cijfers van Nielsen. Dat is het op drie na meest bekeken debat sinds 1976, het jaar dat Nielsen cijfers hierover bijhoudt. Het tweede debat werd gezien door 66,5 miljoen kijkers, het eerste debat was met 84 miljoen kijkers het best bekeken debat in de tv-geschiedenis.

Waarschuwingen voor Russische hacks
Medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen ervoor dat hackers met Russische connecties mogelijk gaan proberen de geloofwaardigheid van de verkiezingen in twijfel te trekken door online documenten te posten die 'bewijs' van kiezersfraude zouden aantonen. De medewerkers spraken anoniem met persbureau Reuters hierover. Het Amerikaanse systeem is te omvangrijk om te worden gemanipuleerd zeggen de medewerkers, maar er kan natuurlijk makkelijk twijfel worden gezaaid. Trump zelf heeft al meerdere keren aangegeven dat de verkiezingen nu al frauduleus zullen verlopen. Twee weken geleden hebben de VS Rusland ervan beschuldigd de Democratische Partij te hebben gehackt.

Michelle Obama bekritiseert Trump om uitspraken
De First Lady hield vorige week al een zeer kritische speech over Trumps gedrag jegens vrouwen. Op een rally in Arizona veroordeeld ze hem fel dat hij niet op voorhand de verkiezingsuitslag wil accepteren.

Trump maakte na alle ophef van de afgelopen dagen over zijn uitspraken een grapje erover op een rally in Ohio:

"Ik zal de verkiezingen accepteren....Als ik win."

Oorlogskas van Trump blijft ver achter Clinton haar spaarpot
Trump is zelf overigens een stuk minder goed in fondsenwerving, schrijft Reuters vandaag. Eind september had hij 163 miljoen dollar bij elkaar gekregen aan donaties, een flink stuk minder dan de 449 miljoen dollar van Clinton. Uit zijn eigen vermogen heeft hij tot nu toe 56,1 miljoen dollar besteed aan de campagne. Dat bedrag was hij bijna alleen al kwijt vervolgens aan campagnemateriaal (48,7 miljoen). Clinton heeft 204 miljoen dollar daaraan gespendeerd. Aan personeel gaf hij 5 miljoen dollar uit, tegenover Clinton 38 miljoen. Al met al heeft hij z'n 190 miljoen dollar uitgegeven, waarmee zijn oorlogskas flink is geslonken. Clinton gaf meer dan het dubbele uit: 401 miljoen dollar.

Amerikaanse journalisten, waaronder een aantal zeer prominente (ex)journalisten, blijken overigens ook gul te hebben gegeven aan de Clinton-campagne, zo blijkt uit een artikel van de Colombia Journalism Review. In totaal gaven ze meer dan vier ton aan Clinton. Aan Trump werd 14.000 dollar gedoneerd door journalisten. Het roept de vraag op over de onafhankelijk van de media in de VS. Grote mediabedrijven vinden het dan ook acceptabel zeggen ze in het artikel. Niettemin is het natuurlijk koren op de molen van Trump die vaak heeft gezegd dat de media tegen hem samenspannen.

Nieuwe Lucky: Donald Trump & Hillary Clinton do couples therapy

Het filmpje van Sander van de Pavert waarin Donald Trump en Hillary Clinton "Time of my life" zongen, werd na het vorige debat een wereldhit. Vanavond was in De Wereld Draait Door de nieuwste Lucky TV te zien, gebaseerd op het derde en laatste debat: Donald Trump & Hillary Clinton do couples therapy.

Trump grapt over kritiek na debat

Donald Trump heeft donderdag extra uitleg gegeven bij zijn omstreden uitspraak over het al dan niet accepteren van de verkiezingsuitslag, tijdens het debat van afgelopen nacht:

"Dames en heren, ik heb vandaag een belangrijke mededeling. Ik wil graag beloven en toezeggen aan al mijn kiezers en aanhangers, en aan het gehele Amerikaanse volk dat ik de uitslag van deze grootse en historistische verkiezingen volledig zal accepteren... Als ik win."

Donald Trump opnieuw beschuldigd van seksueel wangedrag

Opnieuw heeft zich een vrouw gemeld die zegt slachtoffer te zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Donald Trump. Karena Virginia vertelt in een persverklaring wat er gebeurde tijdens de US Open van 1998, is te zien in een filmpje van The Guardian.

"Hij was met een groepje andere mannen. Ik was verbaasd toen ik hem over mij hoorde praten. Hij zei: "Hey, moet je deze zien! Haar hebben we nog niet eerder gezien. Moet je die benen zien." Alsof ik een object was, en geen persoon. Hij liep toen naar mij toe, stak zijn rechterarm uit en greep mijn rechterarm. Toen raakte zijn hand de rechterkant van mijn borst. (...) Ik voelde me geïntimideerd en ik voelde me machteloos."

Zes lessen uit het debat van afgelopen nacht

Debatdeskundige Lars Duursma heeft de drie presidentsdebatten tussen Trump en Clinton bekeken en trekt zes lessen.

Lees zijn conclusies hier: Clinton - Trump 3 - 0

De brief van Bush sr. aan Bill Clinton

Donald Trumps terughoudendheid om te beloven dat hij, ongeacht wie er wint, de uitslag van de presidentsverkiezingen zal accepteren, heeft er voor gezorgd dat een brief uit 1993 die oud-president Bush schreef aan aan Bill Clinton opnieuw veelvuldig wordt gedeeld op internet.

In de brief neemt Bush afscheid van het Witte Huis, en wenst hij zijn opvolger veel succes toe. Hij schrijft de ervaringen van eerdere presidenten die het presidentschap een eenzaam vak noemen niet te herkennen, maar zegt er wel van overtuigd te zijn dat Clinton moeilijke tijden door zal maken.

De passage die donderdag aanleiding was om de brief te delen is echter een andere:

"Als je deze brief leest, ben je ónze president. Ik wens je het beste. Ik wens je familie het beste."

Het is niet de eerste keer dat de brief deze campagne opduikt. Het schrijven ging ook in juni al uitgebreid het internet over.

Touching Letter Bush Sr. left to Bill Clinton at the White House

NYT: Waarom geen vragen over klimaatverandering?

climate

De drie debatten zitten erop. Wat kwam er eigenlijk aan de orde en wat niet? The New York Times bracht het in kaart. Afgezet tegen de verdere campagne waren de debatten behoorlijk inhoudelijk: de meeste vragen werden gesteld over Syrië, Terrorisme en Rusland. Het belangrijkste thema dat niet aan bod kwam was klimaatverandering. Daar werd in de debatten geen woord aan gewijd.

'Grootschalige fraude is onmogelijk'

9aa68eb0-daf7-4a60-8d63-9b27d7c7db4a

De Republikein Allen Raymond weet hoe je verkiezingsfraude pleegt, vertelt hij aan correspondent Guus Valk, hij heeft er zelfs voor vastgezeten. Maar een landelijke verkiezing beslissend manipuleren is volgens hem “onmogelijk”. Toch blijft de Republikeinse kandidaat Donald Trump beweren dat zo'n sinistere samenzwering aan de gang is. Gevaarlijk, vindt Raymond:

"Trump wil een land waarin niet langer de wet de koning is, maar de koning de wet. Hij wil tegenstanders vastzetten, en accepteert alleen verkiezingen als hij wint. Dat is geen republiek meer, maar een monarchie."

Trump wil systeem meenemen in zijn val

38ecea5c-f625-4fd7-aea0-356271a6337f

De Republikein weigerde bij het derde presidentiële debat een verkiezingsnederlaag bij voorbaat te accepteren. Dat is uniek, schrijft correspondent Guus Valk in een nabeschouwing. Al Gore vocht in 2000 de uitslag van de verkiezingen aan, na een chaotische telling in de staat Florida in een zeer spannende race. Maar Gore nam uiteindelijk genoegen met de uitslag na een uitspraak van het Hooggerechtshof. Een verliezer is niet verplicht zich bij een nederlaag neer te leggen, en de winnaar heeft geen goedkeuring van de verliezer nodig om president te worden. Het is vooral een uiting van democratisch fatsoen. En een manier om chaos en geweld na de verkiezingen te voorkomen.

While You Were Sleeping

Foto John Locher / AP

Foto John Locher / AP

 

Het derde en laatste debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump is voorbij. Dit was de laatste keer dat de twee kandidaten zo'n groot publiek voor zich hadden en voor zich konden winnen. Volgens onze correspondent Guus Valk verandert dit historische debat echter niet de stand van de race.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton was veel aanvallender dan normaal. Trump begon ingetogen, en liet zich gaandeweg gaan. Maar dit debat gaat de race niet veranderen.

Op dit moment staat Clinton in de peilingen gemiddeld 6,5 punten voor op Trump.

Trump schrijft geschiedenis

Het was misschien wel het beste debatoptreden van Donald Trump tegen Clinton. Maar de komende week zullen we het hebben over het feit dat de Republikeinse kandidaat niet wilde beloven dat hij de verkiezingsuitslag - indien hij verliest - zal accepteren.

Dit is ongehoord in de Amerikaanse geschiedenis. Zelfs Al Gore legde zich in 2000 neer bij zijn betwiste verlies tegen George W. Bush. Dit standpunt van Trump past bij zijn campagnetactiek om de legitimiteit van de verkiezingen te bestrijden. Iets wat het goed doet bij zijn aanhangers, maar niet bij zwevende kiezers.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dat Trump nu al weigert de verkiezingsuitslag te accepteren, is een nooit eerder vertoonde verschroeide aarde-tactiek.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton: 'This is horrifying. He is talking down our democracy.' In ieder geval zonder precedent wat Trump zojuist deed.

Trumps running mate Mike Pence benadrukte een uur voor het debat nog dat het Republikeinse kamp de verkiezingsuitslag zal accepteren

Ongehoord

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dat Trump nu al weigert de verkiezingsuitslag te accepteren, is een nooit eerder vertoonde verschroeide aarde-tactiek.

Debat gaat race niet veranderen

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton was veel aanvallender dan normaal. Trump begon ingetogen, en liet zich gaandeweg gaan. Maar dit debat gaat de race niet veranderen.

Klaar.

Het debat is voorbij. Over twintig dagen stemmen Amerikanen voor een nieuwe president. Het debat was op zijn minst gezegd historisch.

Trump speelt woman-card

Twitter avatar apjvalk Guus Valk "Such a nasty woman" ~ @realDonaldTrump
Twitter avatar ClaraJeffery Clara Jeffery "Such a nasty woman" --Trump on Hillary, out of nowhere

Just lost more moderate women

Pence: Trump respecteert verkiezingsuitslag

Running mate Mike Pence zei een uur voor het debat nog dat Donald Trump de verkiezingsuitslag zal accepteren, ongeacht de uitkomst. Kennelijk weer een punt waar Trump en Pence het niet over eens zijn.

Twitter avatar alanhe Alan He Pence on CNN at 804pm ET: "I've said before that we'll certainly accept the outcome of this election." https://t.co/XwWOcP4Xfc

Clinton Foundation vs. Trump Foundation

Twitter avatar MashableNews Mashable News Clinton says Trump Foundation used funds to buy a six-foot portrait of Donald Trump: "Who does that?" #DebateNight https://t.co/wA6uai5Hx2

In Mexico kijken ze mee

Foto Dario Lopez-Mills / AP

Klanten van het Pinche Gringo BBQ restaurant in Mexico City bekijken het debat. Foto Dario Lopez-Mills / AP

 

Donald Trump over de aantijgingen van seksuele intimidatie

Clinton: Trump ging de mist in met Mexico

Trump: ik ben geen vriendjes met Poetin

Uniek in de Amerikaanse geschiedenis

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Clinton: 'This is horrifying. He is talking down our democracy.' In ieder geval zonder precedent wat Trump zojuist deed.

Trump ziet 9 november wel of hij uitslag accepteert

Desgevraagd wil Trump niet beloven dat hij de verkiezingsuitslag zal respecteren. Tijdens campagne-evenementen zegt de Republikeinse kandidaat dat er geknoeid wordt met de uitslag. Debatleider Chris Wallace benadrukt dat het vertrouwen in het stemproces de hoeksteen is van de Amerikaanse democratie. Volgens Trump bekijkt hij op 9 november wel of hij een eventueel verlies wil accepteren. Clinton benadrukt hoe gevaarlijk deze opstelling is voor de stabiliteit van Amerika.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Gaat Trump de uitslag van de verkiezingen accepteren? 'I will look at it at the time.'
Twitter avatar brianbeutler Brian Beutler Trump’s going to decide whether he wants to sustain our tradition of peaceful transitions of power after he loses on election day.

Clinton verdedigt haar ervaring

Twitter avatar kenvogel Kenneth P. Vogel A canned — but very well-done — riff from Clinton, contrasting her experience with Trump's. https://t.co/EDKDhnrU72

Clinton reageert op Wikileaks onthullingen

Clinton: dit is wie Trump is

Trump ontkent de aantijgingen van seksuele intimidatie. Dit zijn vrouwen die uit zijn op faam volgens de Republikeinse presidentskandidaat.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump over de beschuldigingen van vrouwen: 'These women want either fame, or her campaign does it. I think it's her campaign.'

"Dit is wie Donald Trump is", valt Clinton haar tegenstander aan. "Hij denkt dat vrouwen kleineren hem een beter persoon maken. Ik denk dat er geen enkele vrouw in de zaal aanwezig is die niet hoe dit voelt".

Clinton en Trump sparren over wapens

Clinton in debat

Foto AP / John Locher

Foto AP / John Locher

 

Trump en Clinton sparren over abortus

Trump over het Hooggerechtshof

Trump veroordeelt Rusland

Trump veroordeelt Rusland voor het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen. Tenminste, als volgens hem het land ook echt verantwoordelijk is voor het kraken van emailaccounts van de Democratische Partij en het lekken aan WikiLeaks. Trump valt Clinton aan over haar kritiek op Rusland en president Vladimir Poetin.

"Ze vindt hem niet aardig omdat hij haar elke keer te slim af is geweest."

Twitter avatar apjvalk Guus Valk #debatenight ontspoort pas als het over Poetin gaat.
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump: 'I don't know Putin. He said nice things about me. She doesn't like Putin because Putin has outsmarted her at every step of the way.'

Clinton moet open grenzen uitspraken verdedigen

Debatleider Wallace legt Clinton het vuur aan de schenen over haar toespraken aan bankiers. Hierin zegt zij te dromen van open grenzen en vrij handelsverkeer. Clinton stapt er overheen door uit te leggen dat dit gaat over energiehandel en probeert Trump het kraken van emails door Russische hackers te veroordelen.

Twitter avatar johnpodesta John Podesta 1. Let’s be clear about what's happening here—Trump is cheering on a massive Russian attempt to influence our election. #DebateNight
Twitter avatar tackettdc Michael Tackett "The Russian government has engaged in espionage against Americans," Clinton says to try to defuse Wikileaks
Twitter avatar ZekeJMiller Zeke Miller Clinton re Wikileaks: “The Russian government has engaged in espionage against Americans”

Clinton prikt Trump

Hillary Clinton probeert Trump uit de tent te lokken, net zoals in het eerste debat. Dit keer met een van zijn eigen one-liners. Clinton beschimpt zijn ontmoeting met de Mexicaanse president afgelopen zomer.

Twitter avatar KellyO Kelly O'Donnell .@HillaryClinton uses one of @realDonaldTrump 's go-to insults against him, "he choked" meeting Mexican president

Het debat in beeld

Foto Julio Cortez / AP

Foto Julio Cortez / AP

 

Debatleider doet het goed

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Gespreksleider Chris Wallace doet het goed, tot nu toe. Wil er per se geen freak show van maken, houdt het bij serieuze thema's.

Hooggerechtshof inzet van verkiezingen

De lege zetel in het Hooggerechtshof die sinds de dood van rechter Antonin Scalia nog altijd niet gevuld is, is een van de belangrijkste onderwerpen in de verkiezing.

Clinton over wapenwetgeving

Twitter avatar politico POLITICO .@HillaryClinton: "I see no conflict between saving people’s lives and defending the Second Amendment” https://t.co/ZAWQ3AZ6t5

Trump wil wapenbezit beschermen

Trump belooft zich in te zetten voor het Tweede Amendement, dat (samen met een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2009) wapenbezit van particulieren mogelijk maakt in de VS. Clinton wil strengere wapenwetgeving maar niet het grondwettelijke recht op wapenbezit afschaft, iets waar Trump haar veelvuldig heeft beschuldigd.

Twitter avatar pewresearch Pew Research Center Chart: Where Clinton & Trump supporters stand on gun policy proposals #debate https://t.co/YVGZuxMxos https://t.co/Q2rr9fKYvX

Trump over het Hooggerechtshof

Gevraagd naar zijn plannen met het Hooggerechtshof, begint Trump met een vermaning van rechter Ruth Bader Ginsburg die zich van de zomer uitsprak tegen de zakenman.

Twitter avatar politico POLITICO .@realDonaldTrump: "Justice Ginsburg made some very, very inappropriate statements toward me" https://t.co/MFHhYq3UaK

Trump belooft als president conservatieve rechters aan te stellen, een van de belangrijkste redenen voor kiezers om voor hem te stemmen.

Geen handen

Net zoals bij het begin van het tweede debat schudden Clinton en Trump niet elkaars handen.

Twitter avatar RuthMarcus Ruth Marcus It makes me sad that our politics has reached the no handshake stage
Twitter avatar mkraju Manu Raju Not even close to a handshake there

Wie is debatleider Wallace?

Wie is debatleider Chris Wallace van Fox News? The Washington Post stelde een kort profiel op van de presentator. Hij is scherp. In het Republikeinse debat in maart zette Wallace Trump klem met zijn plannen voor het verkleinen van het begrotingstekort.

De derde ronde

Het debat in Las Vegas begint over een klein kwartier. Saturday Night Live is al klaar om het negentig minuten durende gevecht tussen Trump en Clinton te persifleren aanstaande zaterdag.

Verschroeide aarde

Democratische vice-presidentskandidaat Tim Kaine denkt dat Donald Trump vannacht kiest voor een verschroeide aarde-strategie om Clinton maar ook het vertrouwen in de verkiezingsuitslag te beschadigen.

Weinig kans voor Trump

Volgens goksite Betfair heeft Trump momenteel 17,4 procent kans om de verkiezingen te winnen. Clinton 81,6 procent.

Steun voor Trump

De steun van veel Republikeinse politici is Trump inmiddels kwijt. Hij presenteerde dan ook vannacht een lijst met honderd namen uit het zakenleven die hem steunen.

Wie is Malik Obama?

Donald Trump stunt vannacht weer tijdens het debat met opvallende gasten. Hij nodigde onder andere de halfbroer uit van president Obama, Malik. Journalist David Maraniss geeft een korte biografie van deze Trump-aanhanger.

Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 1) Some basic facts about Malik Obama, who will be at the presidential debate as guest of Donald Trump in Las Vegas tonight.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 2) Son of Barack Obama Sr. and 1st wife Kezia, who were still married by western standards when BO Sr. met Stanley Ann Dunham in Hawaii.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 3) He has gone by 32 names during his life. Roy, Bobby, and finally Malik.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 4) Roy (Malik) first met his half-brother Barack Obama in 1985. Roy by then had married an American & was living in Washington DC.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 5) The meeting did not go well. Roy was getting divorced. Barack had to stay in dumpy motel. Roy talked about their father's demons.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 6) This was a period when Barack was looking for his African roots. Roy was best man at Barack's wedding to Michelle.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 7) Things got increasingly complicated. Roy became Malik. he was an American citizen but spent most of his time in western Kenya.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 8) By the time Barack Obama reached global fame, Malik wanted to be his Kenyan spokesman, setting up shop in Kisumu and Kogelo.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 9) At one point, and I'm sure Trump would love thi about his newfound friend, Malik tried to build a mosque on the Obama compound in Kogelo.
Twitter avatar davidmaraniss david maraniss 10) By the time I reached Kenya to research biography, Malik wanted to control all interviews and get paid for them.

Niet alleen Trump nodigde gasten uit. Ook Hillary Clinton wil met haar keuze haar tegenstander uit evenwicht brengen, Zij bracht twee miljardairs mee: Hewlett-Packard CEO Meg Whitman en Dallas Mavericks eigenaar Mark Cuban.

Kijk hier live naar het debat

(Onder andere) op het YouTube-kanaal van Fox News, kunnen de nachtbrakers het debat meekijken.

Kan Trump zijn campagne nog enigszins redden?

Over ruim een half uur, om drie uur Nederlandse tijd gaat het derde en allerlaatste presidentiële debat van start. De grote vragen zijn of Donald Trump nog enigszins het tij kan keren van zijn kwakkelende campagne en of Hillary Clinton nog verder beschadigd kan worden door de onthullingen van WikiLeaks.

Clinton overwoog tachtig slogans

Het campagneteam van Hillary Clinton heeft een lijst gemaakt met tachtig mogelijke slogans voor haar verkiezingscampagne. Dat blijkt uit de bijlage van een via WikiLeaks gelekte e-mail. Een van de mogelijkheden was 'Stronger Together', die het uiteindelijk is geworden.

Trump-gezinde nieuwssite komt met nieuwe beschuldiging Clinton

Een voormalige televisieverslaggever van een zender in de staat Arkansas zegt in 1980 aangerand te zijn door Bill Clinton. Dat blijkt uit een interview met Leslie Millwee, dat woensdag werd gepubliceerd door Breitbart. De Trump-gezinde nieuwssite werd tot voor kort bestierd door de campagneleider van de Republikeinse presidentskandidaat.

Clinton zou geprobeerd hebben Millwee bij haar borsten te grijpen. Ook zou hij zijn genitaliën tegen haar aan gewreven hebben. Clinton was op dat moment gouverneur in Arkansas.

Sinds Trump onder vuur is komen te liggen om vrouwonvriendelijk gedrag, heeft hij de openbaarheid gezocht met meer vrouwen die slachtoffer zeggen te zijn van de echtgenoot van presidentskandidaat Hillary Clinton. Millwee zegt dat tegen Breitbart nu pas te doen, omdat ze haar kinderen in bescherming wilde nemen.

Verliest zowel Trump als Clinton in Utah?

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hé, Utah wordt interessant. De onafhankelijke Evan McMullin ligt op kop in deze behoudende mormonenstaat. https://t.co/Y1dhWD9IzU

UTAH Topline@Evan_McMullin 31%@realDonaldTrump 27%@HillaryClinton 24%@GovGaryJohnson 5%
Undecided 12%
Results at https://t.co/ARVMZmGvHd

— ECPS (@EmersonPolling) October 19, 2016

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Leuk weetje: de laatste onafhankelijke kandidaat die kiesmannen won, was George Wallace in 1968 (hij won 5 zuidelijke staten).

'Een derde van de Trumptweets tijdens debatten van bots'

Twitteraars zijn tijdens verkiezingsdebatten positiever over Trump dan over Clinton, maar de tweets van republikeinen zijn veel vaker afkomstig van bots. Dat hebben Oxford-onderzoekers ontdekt.

Lees meer: Trump kreeg tijdens debat hulp van Twitterbots

Bookies van Paddy Power: zet niet meer in, Clinton wint

De bookmakers van Paddy Power betalen gokkers die hebben ingezet op een overwinning van Hillary Clinton vast uit.

"Nu de peilingen een gezonde voorsprong voor de Democratische kandidaat laten zien en de campagne van Donald Trump geconfronteerd wordt met schandaal na schandaal, denkt Paddy Power dat het een bekeken zaak is, en dat Hillary zeker kan zijn van het Oval Office."

Waar je tot juni 2015 voor iedere euro nog honderd euro zou verdienen als je op Trump gokte, liep dat dit voorjaar terug tot dertien tegen acht. Inmiddels acht Paddy Power de kans dat Trump wint niet groter dan 18,2 procent.

Paddy Power heeft in het verleden vaker zelf gegokt op de uitkomst van verkiezingen. Zo betaalde het bedrijf in 2015 in het Grexit-referendum, nog voor de uitslag vaststond. De bookies waren toen overtuigd dat de Grieken 'Ja' zouden stemmen. Het Nee-kamp won.

Veel fanatieke gokkers beschouwen Paddy Powers niet als een serieus gokkantoor. De vroege uitbetalingen worden vaak vooral gezien als marketingstunt.

Clintons 737 versus Trumps 757

De toestellen van de presidentskandidaten stonden gisteren al tegenover elkaar op een vliegveld bij Las Vegas, waar het derde en laatste debat plaatsvindt.

Twitter avatar ethanklapper Ethan Klapper The scene at McCarran Airport yesterday...

📸: Lucy Nicholson/Reuters https://t.co/ySG1KaQXhw

'Iedere president die open staat voor dialoog is welkom in het Kremlin'

Iedere Amerikaanse president die van plan is de banden met Rusland te verbeteren, is van harte welkom in Moskou. Dat heeft een woordvoerder van het Kremlin woensdag gezegd, meldt persbureau AP. Aanleiding was de uitspraak van Donald Trump dat hij mogelijk een bezoek brengt aan Rusland, als hij de presidentsverkiezingen wint.

De Russische regering staat open voor iedere poging tot dialoog, zei een woordvoerder van het Kremlin volgens AP:

"Ik wil u er aan herinneren president Poetin heeft gezegd bereid te zijn iedere kandidaat te verwelkomen die de banden en de dialoog tussen onze landen wil verbeteren."

While You Were Sleeping

Foto Patrick Semansky / AP

Foto Patrick Semansky / AP

 

Donald Trump begint al vroeg met zijn stunts voor het derde en allerlaatste debat. Twee weken geleden voerde hij vrouwen op in een persconferentie die oud-president Bill Clinton beschuldigden van seksuele intimidatie. Voor het debat vannacht nodigde Trump de moeder uit van een van de slachtoffers van de terreuraanval op het Amerikaanse consulaat in Libië in 2012. En volgens de New York Post neemt ook de Keniaanse halfbroer, Malik, van president Obama plaats in het publiek. Die steunt zijn broer na acht jaar in het Witte Huis nog steeds uitdrukkelijk niet.

Assange offline

De Ecuadoriaanse regering heeft de internettoegang van Julian Assange, oprichter van Wikileaks, in haar ambassade in Londen beperkt. Dat staat in een Ecuadoriaanse verklaring, schrijft Politico. Het klokkenluidersplatform lekt nu al geruime tijd gehackte emails van de Democratische partij en de campagne van Hillary Clinton. Deze zijn met grote waarschijnlijkheid door Russische hackers bemachtigd, met het doel de verkiezingen in de VS te beïnvloeden. De onthullingen zijn koren op de molen van de Republikeinse tegenstanders van Clinton.

Ecuador zegt geen deel te willen nemen "aan het inmengen in de interne aangelegenheden van andere staten". Daarom ontneemt het land "tijdelijk" de internettoegang van Assange. Volgens Wikileaks doet zijn gastheer dit onder druk van Amerikaanse autoriteiten.

Het debat

Komende nacht nemen Trump en Clinton het dus voor de laatste keer tegen elkaar op. Het is ook de laatste keer dat de twee presidentskandidaten zich kunnen presenteren aan een miljoenenpubliek.

Clinton doet dit in ieder geval met een fikse voorsprong in de peilingen. Volgens Fox News loopt de voormalige First Lady (45) zes punten voor op Trump (39).

Het debat wordt geleid door Chris Wallace, bekend van zijn scherpe vragen in het Republikeinse debat in maart en een puntig interview met president Obama.

Michael Moore docu over Trump

Wikileaks heeft geen monopolie op een 'October Surprise'. Documentairemaker Michael Moore onthulde vannacht in New York zijn in het geheim gemaakte film 'Michael Moore in TrumpLand'. Deze verfilmde eenmansshow, die oorspronkelijk in Ohio opgevoerd zou worden maar werd tegengewerkt, zal de komende dagen in de VS uitgebracht worden. Maar in New York stonden vannacht al rijen mensen te wachten.

Twitter avatar MMFlint Michael Moore The line started hours ago and is now way down around the block! Wow. Thank u everyone. #TrumpLand #OctoberSurprise https://t.co/2NrQrJEz8R

Stephen Colbert over "samenzwering" tegen Trump

Beschuldigingen van aanranding, tegenvallende peilingen, een gelekt filmpje waarop vulgaire taal wordt uitgeslagen: het zit Trump niet mee de afgelopen tijd. Reden voor de Republikein om continu te roepen dat er een "complot" tegen hem gaande is en dat er "verkiezingsfraude" zou worden gepleegd. Met als dader uiteraard "de gewiekste Hillary".

Reden voor komiek Stephen Colbert om eens een schematisch overzicht te maken van hoe de samenzwering tegen Trump werkt. Bekijk hier hoe in The Late Show with Stephen Colbert wordt uitgelegd hoe de vork in de steel zit:

Een greep uit recente beschuldigingen door Trump:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Voter fraud! Crooked Hillary Clinton even got the questions to a debate, and nobody says a word. Can you imagine if I got the questions?
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Democrats have a corrupt political machine pushing crooked Hillary Clinton. We have Paul Ryan, always fighting the Republican nominee!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The election is absolutely being rigged by the dishonest and distorted media pushing Crooked Hillary - but also at many polling places - SAD

Obama zegt dat Trump moet stoppen met zeuren

In een persconferentie bij het Witte Huis heeft president Obama kritiek geleverd op de uitlatingen die Donald Trump de afgelopen dagen deed. Volgens Obama moet de miljardair "stoppen met zeuren" over verkiezingsfraude.

Obama zei dat er geen enkel bewijs is dat er zou worden gerommeld met stemmen en dat "het veel zegt" over Trump dat hij al begint te klagen over vals spel nog voor de race gelopen is. Ook zei de president dat Trumps vleierij tegenover de Russische president Poetin "ongepast" en "niet eerder vertoond" is.

Overigens deed Trump dinsdag weer enkele opmerkelijke uitspraken. Hij zei mogelijk de Russische president Poetin te gaan opzoeken voor zijn beëdiging. Ook zei de vastgoedmagnaat dat als Clinton de verkiezingen wint 2017 het jaar wordt waarin "Amerika zijn onafhankelijkheid verliest":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump If we let Crooked run the govt, history will remember 2017 as the year America lost its independence. #DrainTheSwamp https://t.co/VpYiO8CnXQ

Veel millennials willen liever Apocalyps dan Trump of Clinton

Voor veel mensen is het een moeilijke keuze: Trump of Hillary. Beide kandidaten zijn namelijk onder veel Amerikanen niet erg geliefd. Geen wonder dan ook dat een op de vier jongeren in de VS de Aarde liever vernietigd ziet worden door een enorme meteoor, dan dat Trump of Clinton zijn/haar intrede in het Oval Office neemt.

Twitter avatar UML_CPO UML Public Opinion Our #MillennialsPoll w/ @TheOdyssey : 23% prefer #GiantMeteorStrike over either Clinton or Trump winning election.
https://t.co/x81tStQfHH

Dat is het resultaat van een peiling van UMass Lowell onder "millennials", mensen geboren tussen 1980 en 2000. Andere alternatieven voor een presidentschap voor Trump of Clinton waren nog populairder: 39 procent van de mensen die beiden niet als staatshoofd wilden, hoopten dat Barack Obama zichzelf tot "president voor het leven" zou benoemen. 26 procent wilde dat via een loterij willekeurig iemand president wordt.

De antwoorden van de millennials dienen niet al te serieus genomen te worden: de vooruitzichten van een meteoor, een loterij of Obama die de Amerikaanse democratie afschaft zaten er vooral voor de gein in. Wel zeggen de antwoorden volgens UMass Lowell iets over de ontevredenheid die bij jonge Amerikanen leeft over de politiek.

Toen de jongeren gevraagd werd om voor een van de kandidaten te kiezen, zei 66 procent Clinton te steunen. 22 procent wilde Trump stemmen - de overige 12 procent bestond uit zwevende kiezers.

De apocalyptische meteoor heeft overigens al een eigen Twitter-account:

Twitter avatar Giantmeteor2016 Giant Meteor 2016 All hope is lost. I am your only salvation. Don't believe me turn on the news. #GIANTMETEOR2016 #ENDITALL

Trump nodigt moeder Benghazi-slachtoffer uit voor debat

Donald Trump heeft de moeder van een van de mensen die in 2012 om het leven kwamen bij een terreuraanval op het Amerikaanse consulaat in Libië uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het derde en laatste presidentiële debat. Dat heeft de vrouw, Pat Smith, gezegd tegenover Yahoo News. Smith zegt Hillary Clinton "persoonlijk verantwoordelijk" te houden voor de dood van haar zoon.

Het campagneteam van Trump heeft de uitnodiging bevestigd. Smith zegt Clinton in haar ogen te willen kijken wanneer ze haar beschuldigt voor de dood van haar zoon. De aanval in Benghazi werd uitgevoerd door de islamitische strijdgroep Ansar al-Sharia.

Critici zeiden dat het consulaat onvoldoende beveiligd was. De diplomatieke post zou meerdere malen om meer beveiliging hebben gevraagd, maar dat wees Washington telkens af. Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Clinton zei alle verantwoordelijkheid voor de aanval op zich te nemen.

Het is niet de eerste keer dat Smith zich inzet voor de Republikeinse Partij. In juli gaf ze al een emotionele toespraak op de Nationale Conventie van de partij, waarbij ze ook al uithaalde naar Clinton. Ze zei toen dat de Democraat in de gevangenis thuishoorde, iets wat Trump ook geregeld roept.