Tour de France 2017 tweemaal door de Alpen

Het volledige parcours voor de 104e Ronde van Frankrijk werd dinsdag gepresenteerd. De rittenkoers doet alle vijf de Franse gebergten aan.

De routekaart van de Tou de France 2017.
De routekaart van de Tou de France 2017. Foto Philippe Lopez/AFP

De 104e editie van de Tour de France zal in 2017, voor het eerst in 25 jaar, alle vijf de gebergten in Frankrijk aandoen. Dat bleek dinsdagochtend bij de presentatie van het etappeschema. De rittenkoers kent een opvallend verloop: maar liefst tweemaal zullen de renners door de Alpen trekken.

De eerste echte test voor de klassementsmannen volgt in de vijfde etappe, wanneer de coureurs aan het slot naar Planche des Belles Filles (1.148 meter hoogte) moeten klimmen. De dag voor de eerste rustdag staat bovendien een rit op het programma met daarin onder meer de Grand Colombier (1.501 meter).

De Tour 2017 is minder bergachtig dan in 2016, maar voert wel door alle vijf de gebergten op Franse bodem. Zo staat onder meer de Jura voor het eerst in jaren weer op het programma. Ook trekken de renners zowel aan het einde van de eerste week als in de derde week door de Alpen. In de tussenliggende etappes worden ook de Pyreneeën, de Vogezen en het Centraal Massief bezocht.

Tekst gaat verder onder de tweet.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France 💛 💛 Voici le parcours officiel du @LeTour 2017 / Here is the #TDF2017 official route 💛 💛 #TDF2017 https://t.co/IiwE9zcBUc

Col d’Izoard

De Ronde van Frankrijk zal - in tegenstelling tot dit jaar - niet over de Mont Ventoux of Alpe d’Huez gaan. Wel ligt de streep van de achttiende etappe op de legendarische Col d’Izoard. “Een race die je wint of verliest in de bergen”, reageerde drievoudig winnaar van het algemeen klassement Chris Froome tegenover persbureau ANP op het opnemen van deze berg in het rittenschema.

Het dak van de Tour wordt gevormd door de col du Galibier. De 17,7 kilometer tegen de berg om tot 2.642 meter hoogte te komen, worden in de zeventiende etappe verredden.

Daarnaast is de traditionele tijdrit op de laatste zaterdag van de Tour in ere hersteld. De renners moeten rond Marseille 23 kilometer tegen de klok afleggen. De 21ste etappe finisht op zondag 23 juli traditiegetrouw op de Champs-Elysees in Parijs.

In de Pyreneeën klimmen de renners onder meer naar het skistation Peyragudes, dat faam verwierf dankzij een scene uit de James Bond-film Tomorrow Never Dies uit 1997.

Bekijk ook het gehele parcours in 3D:


Le parcours 2017 en 3D / The 2017 route in 3D door tourdefrance

Start in Düsseldorf

Eerder was al aangekondigd dat de Tour volgend jaar op 1 juli van start gaat met een tijdrit van 13 kilometer in Düsseldorf. Het parcours is relatief vlak, wat in het voordeel zou moeten zijn van de Duitse wereldkampioen tijdrijden Tony Martin. Op 2 juli vormt de Duitse stad eveneens de startplaats voor de tweede etappe die aankomt in het Belgische Luik.

Het is voor het eerst sinds 1987 dat het Grand Depart van de Tour weer in Duitsland begint. Saillaint detail is dat de ARD tussen 2007 en 2014 geen livebeelden uitzond van het wielerevenement na verschillende dopingschandalen. De laatste twee jaar gebeurt dat wel weer.

Vier keer geel voor Froome?

Grote vraag is of Sky-renner Chris Froome in 2017 zijn vierde gele trui gaat winnen. De Brit, die de beste was in de Tour van dit jaar, kwam onlangs in opspraak. Russische hackers openbaarden dat hij de afgelopen jaren verschillende keren medische attesten had aangevraagd voor een bepaalde vorm van astma. Dat gebeurde onder meer tweemaal voor de start van de Tour.

Froome kon daardoor bepaalde medicijnen gebruiken die eigenlijk op de lijst van verboden middelen staan. Uit het peloton kwam er, onder meer van Tom Dumoulin, kritiek op het besluit. Zij vrezen dat het mogen innemen van de medicijnen de prestaties van de sporter in de ronde heeft verbeterd.

Lees ook: Chris Froome, de alleskunner

Weinig tijdritkilometers voor Dumoulin

Diezelfde Dumoulin zal naar alle waarschijnlijkheid in 2017 voor het eerst een gooi doen naar eindwinst in de Tour. De renner droeg eerder in 2015 tot op de voorlaatste dag het leiderstricot in de Vuelta, maar moest zijn eerste plaats toen afstaan in Fabio Aru. De vraag is of de erkend tijdrijder ook in het Franse hooggebergte met de beste klimmers mee omhoog kan.

Qua kilometers tegen de klok treft de Limburger het in ieder geval niet: dat zijn er in de gehele ronde maar 36. De vraag is dan ook of er voor Dumoulin veel te halen valt in de komende Tour.