De Thuiskok: Pasta Genovese

basilicum

Pasta en aardappelen eten we hier niet vaak samen. Komt omdat we dan denken dat we koolhydraten bij koolhydraten stoppen. Maar in veel andere landen worden aardappels niet als koolhydraatbron gezien, maar als groente. Zeker met schil bevatten ze veel vezels, kalium en verschillende vitamines. In dat licht is het niet gek dat je in curry’s met rijst vaak aardappels tegenkomt. En in Italië is dit pastagerecht met aardappel uit Genua een klassieker. Het lekkerst is om er nieuwe aardappelen bij te gebruiken, maar kies anders voor een vastkokende soort.

Maak eerst de pesto door alle ingrediënten met wat zout in een keukenmachine te malen. Giet als laatste de olijfolie erbij en maal het geheel tot een smeuïge pasta. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Breng in een pan water met zout aan de kook. Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakken van 5 mm dik. Leg de aardappelplakjes in de pan kokend water. Voeg na 10 minuten de pasta toe en 5 minuten later de sperziebonen. Giet na 5 minuten het water af. Als het goed is, zijn zowel de aardappels, als de pasta, als de boontjes precies gaar. Roer in de pan de pesto door de pasta. Schep de pasta op de borden en bestrooi met Parmezaanse kaas, de basilicumblaadjes, de geroosterde pijnboompitten en versgemalen peper.