Spelletjes, complotdenken en een ‘Brabantse kongsi’?

KNVB-crisis

Een harde confrontatie tussen directieleden van voetbalclubs heeft de eensgezindheid in de nasleep van de KNVB-crisis geen goed gedaan. „Het clubdenken is helemaal terug.”

Foto Remko de Waal / ANP

Er was – er leek – eensgezindheid bij de eredivisieclubs toen onder druk van een aanzienlijk collectief van clubbestuurders afgelopen maand de KNVB-toezichthouders terugtraden. Maar de termen die de afgelopen dagen vielen doen vermoeden dat het gezamenlijke front broos is. Spelletjes, complotdenken. Een ‘Brabantse kongsi’ zelfs tegenover een ‘Ajax-machtsblok’?

Wat is er aan de hand? Nadat de leden van de raad van commissarissen van de KNVB in september onder druk van de eredivisieclubs terugtraden, namen PSV-directeur Toon Gerbrands en Feyenoord-directeur Eric Gudde het initiatief. Zij zijn namens de clubs de twee commissarissen van belangenbehartiger Eredivisie CV (ECV) en namen de leiding bij het bepalen van de koers om het bestuursvacuüm bij de KNVB te overbruggen. Maar hun voorstel voor een tijdelijke rvc als ‘zakenkabinet’ met korte zittingstermijn werd in het voortraject van de buitengewone vergadering betaald voetbal afgelopen donderdag getorpedeerd.

Kan gebeuren in de besluitvorming. Maar de sfeer blijkt ernstig bekoeld geraakt te zijn tussen verschillende facties. Vooral PSV-directeur Gerbrands is geschoffeerd en spreekt van „een spel” dat met hem gespeeld werd. Hij wil niet zeggen dat Ajax zijn plan dwarsgezeten heeft. Maar: „Het clubdenken is helemaal terug.” Dit weekeinde werd bekend dat hij stopt als ECV-commissaris, nadat hij op een verhitte vergadering met de eredivisieclubs het gevoel kreeg dat zijn integriteit in twijfel getrokken werd.

Gudde en Gerbrands maakten zich hard voor een tijdelijke driekoppige raad van commissarissen voor de KNVB. Daar zou Gerbrands namens de eredivisieclubs zitting in nemen, onder voorzitterschap van oud-ING-topman en ex-Philips-bestuurslid Jan Hommen. Om volgens plan in drie maanden tijd de weg vrij te maken voor een vijfkoppige rvc met een langere zittingstermijn.

‘Integriteit in twijfel getrokken’

Dat plan haalde het niet na bezwaren van onder meer de Ajax-directie. Voorzitter van de ECV Jacco Swart kwam intussen met een aantal clubs tot een ander plan. Volgens Gudde en Gerbrands zijn zij daarbij, als commissarissen van de ECV, niet gekend. Swart was maandag niet bereikbaar.

Gerbrands concludeerde daarnaast dat zijn integriteit en die van Hommen, voormalig PSV-commissaris, in twijfel getrokken werd. „Dat soort spelletjes hoef je met mij maar één keer te spelen”, aldus Gerbrands, die zegt dat er op zijn minst de suggestie is gewekt op de vergadering dat hij met Hommen een „soort Brabantse kongsi” zou vormen. Gudde en Gerbrands willen niet zeggen uit welke hoek dat kwam.

De Ajax-directie was maandag niet bereikbaar voor commentaar. Hans Nijland, directeur van FC Groningen, zegt dat hij kritische vragen heeft gesteld over de wenselijkheid van een clubbestuurder (Gerbrands) als KNVB-commissaris in het plan van Gerbrands en Gudde. „Meer niet. Dat meerdere clubs daar bedenkingen bij hadden, lijkt mij logisch uit oogpunt van governance.” Dat Gerbrands zich nu teruggetrokken heeft als commissaris „juich ik niet toe”, zegt Nijland. „Maar het betaald voetbal in Nederland was er vijftig jaar terug, en over vijftig jaar is het er nog steeds wel.”

Gudde (Feyenoord) bevestigt dat er „onverkwikkelijke dingen” zijn gezegd. „Als dit over mij was gezegd, was ik ook opgestapt. Dat ik nu niet solidair aan Toon ben en niet ook opstap als commissaris is omdat ik ook loyaliteit heb naar andere clubs die mij als commissaris hebben verkozen.” Gudde verbaast zich erover dat er bezwaren waren gerezen over ‘hun’ plan. „We hebben daar steeds openlijk over gesproken. We wisten dat het schuurde in de governance, maar voor de duur van drie maanden was dat acceptabel. Het ging erom de beste equipe te hebben.”

Die equipe wordt nu op een andere manier gezocht. De ere- en eerstedivisieclubs hebben gekozen voor een selectiecommissie met onder meer Ajax-directielid Jeroen Slop en oud-Ajax-bestuurder Arie van Eijden. Die commissie gaat op zoek naar een rvc-voorzitter. Maandag lekte uit dat oud-vicepremier Wouter Bos genoemd is.