Saoedische prins geëxecuteerd voor moord

Het komt zelden voor in Saoedi-Arabië dat een lid van de koninklijke familie de doodstraf krijgt.

De Saoedische vlag.
De Saoedische vlag. iStock

Een Saoedische prins werd dinsdag in Riad geëxecuteerd na schuldig te zijn bevonden aan moord. Dat heeft staatspersbureau SPA laten weten, meldt Reuters. Het komt zelden voor in Saoedi-Arabië dat een telg van de koninklijke familie de doodstraf krijgt.

Het gaat om prins Turki bin Saud al-Kabir, die volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken na een handgemeen een man doodschoot. “De overheid [...] is erop gebrand om te orde te bewaren, de veiligheid te garanderen en het recht te laten zegevieren volgens de regels die door Allah zijn opgelegd”, stond te lezen in een verklaring.

Executie prins Faisal

De meest spraakmakende executie in de Saoedische geschiedenis was die van prins Faisal bin Musaid. Hij kreeg in 1975 de doodstraf, nadat hij schuldig bevonden was aan de moord op koning Faisal. De regerende familie Saud telt enkele duizenden leden, maar slechts enkele prinsen bekleden belangrijke posten in het land.

Het is niet bekend hoe prins Turki is geëxecuteerd. De meeste doodstraffen in Saoedi-Arabië worden voltrokken door onthoofding met een zwaard.