Rode Kruis: geef gewonden Mosul toegang tot verpleging

Hulporganisaties houden rekening met de inzet van chemische wapens tegen coalitietroepen.

Iraakse troepen op 45 kilometer ten zuiden van Mosul.
Iraakse troepen op 45 kilometer ten zuiden van Mosul. Foto: Ahmad al-Rubaye / AFP

Gewonden uit de strijd om Mosul moeten het slagveld kunnen verlaten om behandeld te worden. Die oproep doet het Internationale Rode Kruis dinsdag aan alle strijdende partijen, zo meldt persbureau Reuters.

Maandag begon het Iraakse leger, ondersteund door het Amerikaanse leger en een coalitie van Koerdische, shi’itische en sunnitische milities met de opmars richting Mosul. Ook door Turkije getrainde troepen en de Turkse luchtmacht zijn betrokken bij de strijd.

Lees ook: Lange en taaie strijd om Mosul verwacht

Het Rode Kruis zegt contact te houden met alle strijdende partijen om te zorgen dat de “regels van oorlog” worden nageleefd. Ook met terreurbeweging Islamitische Staat wordt contact gezocht. De organisatie deed een oproep om de burgerbevolking te ontzien bij de gevechten.

Voorbereid op inzet chemische wapens

Nadat IS de afgelopen weken chemische wapens inzette tegen peshmerga-strijders, wordt er ook bij de strijd om Mosul rekening gehouden met de inzet van gifgas tegen coalitietroepen. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) liet weten dat er gasmaskers worden uitgedeeld. Het Rode Kruis zegt over de kennis en middelen te beschikken om gewonden na een gifgasaanval te behandelen.

Ten noorden van de stad zijn extra noodhospitalen ingericht; het Rode Kruis heeft daar zijn capaciteit verdrievoudigd. Ook zegt de hulporganisatie personeel klaar te hebben om de situatie in detentiekampen te controleren. Ook controleert het Rode Kruis de manier waarop vluchtelingen uit Mosul worden gescreend. Dit gebeurt zodat kan worden uitgesloten dat er IS-strijders meekomen.