Amerikaanse journaliste krijgt geen cel om filmen protest

Omdat ze protesten tegen een pijpleiding filmde, kon Goodman tot 45 jaar cel krijgen omdat ze op verboden terrein zou hebben gestaan. De rechter legde deze aanklacht neer.

Amy Goodman (links) spreekt met demonstranten voor de rechtbank kort voordat de rechter haar zaak neerlegt.
Amy Goodman (links) spreekt met demonstranten voor de rechtbank kort voordat de rechter haar zaak neerlegt. Foto: AP / Mike McCleary

Journaliste Amy Goodman wordt niet vervolgd wegens relschoppen. De rechter in Mandan, North Dakota legde de aanklacht tegen de journaliste van platform Democracy Now! naast zich neer, zo meldt persbureau AP. De uitspraak wordt gezien als een overwinning voor persvrijheid.

Goodman deed op 3 september verslag van een gewelddadige demonstratie van inheemse Amerikanen in North Dakota, die uit protest tegen een nieuwe oliepijpleiding op de bouwgrond samenkwamen. Volgens de aanklager vervulde Goodman daarbij de rol van demonstrant en bevond ze zich op verboden terrein. De rechter is het daar niet mee eens: Goodman werkte op dat moment als journalist.

Duizenden demonstranten protesteerden op het terrein waar de 1.900 kilometer lange pijpleiding (kosten: 3,8 miljard dollar) moet komen. Vier beveiligers en twee honden raakten daarbij gewond. Aan de kant van de demonstranten moesten zes mensen naar het ziekenhuis. Zo’n dertig demonstranten kregen pepperspray in hun gezicht.

Overwinning voor persvrijheid

De zaak tegen Goodman is omstreden. Hoewel ze als journalist aan het werk was, werd ze net als 140 anderen in de voorbije weken aangeklaagd wegens zogenaamde “riot charges”. De journaliste uit New York kon een maximale celstraf van 45 jaar krijgen als ze veroordeeld zou worden. De rechter weigerde maandag echter om de zaak te laten voorkomen.

Naast Goodman wordt nog een Documentairemaakster aangeklaagd voor de aanwezigheid bij de protesten. De zaak van deze Deia Schlosberg komt donderdag voor de rechter.

Twitter avatar Snowden Edward Snowden This reporter is being prosecuted for covering the North Dakota oil protests. For reference, I face a mere 30 years. https://t.co/GzMbwCVV40

De Sioux-indianen vinden dat het energiebedrijf dat de pijpleiding wil aanleggen voor hen heilige grond aantast. Ook zijn er zorgen over de drinkwatervoorziening op het Standing Rock Sioux-reservaat.