Rebellen weigeren wapens neer te leggen in Oost-Aleppo

Rusland en Syrië kondigden maandag een eenzijdige gevechtspauze af. De rebellen zijn sceptisch.

Een door rebellen bezette wijk in Oost-Aleppo, na een luchtaanval afgelopen weekeinde.
Een door rebellen bezette wijk in Oost-Aleppo, na een luchtaanval afgelopen weekeinde. Foto: Abdalrhman Ismail / Reuters

Syrische rebellen zijn niet van plan zich uit Oost-Aleppo terug te trekken. Dat melden rebellenleiders dinsdag aan Reuters. Maandag kondigde Rusland een eenzijdige kortstondige gevechtspauze aan, die eerder dan gepland in werking trad.

De rebellen zijn sceptisch over het Russische voorstel en zien terugtrekking uit het gebied als een teken van overgave, zo laat een woordvoerder van één van de rebellengroepen weten aan Reuters:

“De facties wijzen welke terugtrekking dan ook af. Dat is overgave.”

Ook een leider van de beweging Ahrar al-Sham stelt dat de rebellen de strijd niet op zullen geven:

“Toen we de wapens opnamen en de revolutie begonnen om onze in de steek gelaten mensen te verdedigen, beloofden we aan God dat we de wapens niet zouden neerleggen voordat de ondergang van dit criminele regime een feit is.”

Volgens de rebellenleider zijn de strijders in Oost-Aleppo “geen terroristen”. Hij spreekt tegen dat aan Al-Qaeda gelieerde groepen goed vertegenwoordigd zouden zijn onder de rebellen.

Gevechtspauze

Het Russische en Syrische leger verklaarden donderdag tussen 08.00 en 16.00 uur aanvallen op het oostelijke deel van Aleppo, dat in handen is van de rebellen, te zullen staken. De aangekondigde pauze moest burgers, militanten en gewonden een veilige uitweg uit de stad bieden, zo stelden de Russen maandag. De VS reageerden kritisch op de aankondiging en noemden de gevechtspauze “too little, too late”. De Verenigde Naties waren wél positief.

Nu blijkt dat dinsdagochtend plaatselijke tijd de luchtaanvallen al een halt toe is geroepen, zo meldt persbureau AP. Volgens een VN-medewerker heeft Rusland dinsdag laten weten dat er deze week in totaal drie acht uur durende gevechtspauzes zullen zijn. Het Russische ministerie van Defensie heeft eerder gezegd dat het gebied later deze week weer zwaar onder vuur zal worden genomen.