PSV, ploeg vol complexen, treft Bayern in herfstdip

Champions League

PSV reist naar München en vreest een afstraffing. Toch leeft de hoop dat bij een nu iets minder goed draaiend Bayern iets te halen valt.

Bayern-trainer
Bayern-trainer Foto Reuters

Er was al verloren van Atlético Madrid thuis, er was al gelijkgespeeld in de uitwedstrijd tegen FC Rostov. Dus ja, bij het opstellen van het jaarverslag, vorige week gepresenteerd, was het duidelijk dat de omzet van PSV voor het seizoen 2016-’17 „naar verwachting” lager zou worden dan de 95,2 miljoen euro van afgelopen seizoen. „Belangrijkste reden is dat het niet waarschijnlijk is dat de deelname aan de UEFA Champions League even succesvol is als in seizoen 2015/2016”, schreef de directie.

Het is dezelfde dosis realisme waarmee PSV dinsdag afreisde naar Zuid-Duitsland voor het derde Champions League-duel in groep D, tegen Bayern München. Met vrees voor een pak slaag, maar ook stiekeme hoop op een resultaat tegen een tegenstander die jaarlijks het vijfvoudige aan inkomsten binnenkrijgt.

Na de dubbele confrontatie tegen de Europese grootmacht Bayern (de thuiswedstrijd is op 1 november) rest voor PSV nog een uitwedstrijd tegen Atlético en Rostov thuis, waardoor de derde plek en dus Europa League na de winter meer voor de hand ligt dan een herhaling van de krachttoer van vorig seizoen, toen PSV de achtste finales haalde.

Het PSV van dit seizoen is nog geen gelukkig gezelschap. In de competitie al negen punten achter op koploper Feyenoord en de statistiek die opdook na het gelijkspel thuis tegen Heracles zaterdagavond was die van een extreem verkwistende ploeg: de laatste 86 schoten in thuiswedstrijden leverden slechts één goal op. Het penaltysyndroom (twaalf van de laatste negentien gemist) is ook zo’n curieus fenomeen in Eindhoven.

Die ploeg vol complexen speelt vanavond in de Allianz Arena tegen een club die de dwingende aanpak van coach Pep Guardiola verruilde voor de meer verstilde managementstijl van de Italiaan Carlo Ancelotti. Die ving uitstekend aan in Beieren, maar deze maand is er een herfstdip.

Twee gelijke spelen en een nederlaag tegen Atlético zijn al genoeg om het chagrijn in de veel-, zo niet alles eisende Bayern-top. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge vond de „instelling onacceptabel” tegen Eintracht Frankfurt afgelopen zaterdag (2-2). Lichtpuntje: de van een ribblessure herstelde Arjen Robben scoorde, was fit en is deze woensdag tegen PSV „100 procent inzetbaar”, aldus Ancelotti.

Bayern leeft voor het Europese succes. Kampioen worden van Duitsland is evident. De binnenlandse dominantie is bijna absoluut: voor het eerst in zijn eigen geschiedenis werd Bayern viermaal achtereen kampioen – een reeks van drie was tot dit jaar het maximum. Ancelotti, met zijn drie CL-trofeeën achter zijn naam uniek als coach, moet Bayern na 2013 weer de sterkste van Europa maken, iets waar Guardiola niet in slaagde. PSV is woensdag niet meer dan een amuse.