Plasterk en Aruba leggen conflict om gouverneur bij

Aruba accepteert de door Plasterk benoemde gouverneur. Plasterk erkent dat proces “geen schoonheidsprijs” verdient.

Minister Plasterk benoemde Alfonso Boekhoudt onlangs tot minister van Aruba in Den Haag.
Minister Plasterk benoemde Alfonso Boekhoudt onlangs tot minister van Aruba in Den Haag. Foto: Jerry Lampen / ANP

Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties, PvdA) heeft dinsdagochtend een conflict bijgelegd met de premier van Aruba, Mike Eman. De Arubaanse premier had kritiek op de benoeming van de nieuwe gouverneur van het eiland, die de belangen van het Nederlandse koninkrijk vertegenwoordigt en aan het hoofd staat van de regering.

Premier Eman had zijn minister van Financiën voorgedragen voor die functie. Plasterk negeerde die wens en benoemde Alfonso Boekhoudt, die nu de gevolmachtigd minister van Aruba in Den Haag is. Plasterk benadrukte eerder dat de benoeming volgens de regels is verlopen.

‘Geen schoonheidsprijs’

In een gezamenlijke verklaring zei minister Plasterk dinsdag dat de benoemingsprocedure desondanks “geen schoonheidsprijs verdient”. Aruba legt zich neer bij de keuze van Plasterk “in het belang van de relaties binnen het Koninkrijk”.

De belangrijkste Arubaanse oppositiepartij MEP vindt dat het de eigen schuld is van premier Eman dat zijn eigen kandidaat niet benoemd is. Eman is “te traag geweest”, zei MEP-leider Evelyn Wever-Croes dinsdag in het Antilliaans Dagblad. “Zowel met voordragen van een eigen kandidaat als met reageren op geluiden uit Den Haag.” Ook heeft Eman zijn kandidaat daarna “niet genoeg verdedigd”, zegt de Arubaanse oppositieleider.