orgaanDonatie

Campagneweek om donors te werven eindigt voor het eerst met meer ‘nee’ dan ‘ja’

Tijdens de Donorweek hebben ruim 26.000 Nederlanders officieel laten registreren geen orgaandonor te willen zijn. Nog eens 11.000 lieten hun registratie wijzigen van ja naar nee. Dat maakte het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dinsdag bekend.

Het is voor het eerst dat er tijdens de campagneweek meer nee- dan ja-registraties zijn. In eerdere jaren was de verhouding volgens het ministerie 86 procent ja en 14 procent nee. Nu ligt de verhouding op 24 procent ja en 76 procent nee, als degenen die hun registratie lieten wijzigen worden meegerekend.

Het aantal ja-registraties ligt in absolute zin ruim twee keer lager dan vorige jaren, met 11.925. Van hen hebben 6.511 hun registratie laten wijzigen van nee in ja. De Donorweek duurde van 10 tot en met 17 oktober en is een initiatief van onder meer het ministerie en de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Recent werd in de Tweede Kamer een wet aangenomen op initiatief van D66. In de wet, die wel nog door de Eerste Kamer moet, wordt geregeld dat iedereen orgaandonor is, tenzij er actief bezwaar tegen wordt gemaakt. Nu is iemand pas orgaandonor na een actief ja.

De wet werd door velen sterk bekritiseerd als onrechtmatige inbreuk van de overheid op de zelfbeschikking van het individu. (NRC)