Recensie

Recensie Film

Onverwoestbaar

Profiel Tom Cruise Met zijn nieuwe film ‘Jack Reacher: Never Go Back’ keert Tom Cruise terug als actieheld. Dat is de kurk waarop zijn buitengewone, lange carrière aan de top van de filmindustrie drijft ***.

©

Met bewondering kijken omstaanders naar de vier agenten die kermend op de grond liggen in de openingscène van Jack Reacher: Never Go Back: „One guy took ’em all down, in seconds.” Vervolgens zien we de zo bewonderde guy in een cafetaria zitten, ex-militair Jack Reacher, gespeeld door Tom Cruise. De 54-jarige Amerikaanse acteur doet in zijn nieuwste actiefilm z’n uiterste best om zijn bijnaam, de Dorian Gray van de actiefilm, alle eer aan te doen. Een stunt als in de laatste Mission: Impossible – Rogue Nation, waarvoor Cruise aan een opstijgend vliegtuig ging hangen, zit er niet in de tweede verfilming uit de populaire boekenserie van auteur Lee Child. Maar als eenling die de strijd aangaat met de top van het leger nadat zijn opvolger Susan Turner (Cobie Smulders) en potentiële nieuwe geliefde beschuldigd wordt van corruptie en wordt gevangengenomen, mag Cruise in bijna iedere scène zijn vuisten gebruiken en kniestoten uitdelen.

Mission Impossible?

Cruise lijkt voorlopig nog geen genoeg te krijgen van actiefilmreeksen en sci-fi waarmee hij zijn cv de laatste jaren gestaag aanvult. In september werd bekend dat de acteur voor de zesde maal de rol van agent Ethan Hunt op zich zal nemen in een Mission Impossible-actiethriller – deze zomer was daar kort twijfel over na discussies over zijn salaris en vooral over het percentage van de opbrengst van de film dat hij zou krijgen. Cruise heeft een geschat vermogen van 500 miljoen dollar. Hij zal volgend jaar ook te zien zijn in de zoveelste remake van The Mummy. Hierin speelt Cruise een soldaat die de strijd aangaat met tot leven gekomen mummies.

De tekst gaat verder na deze video

Verder mogen kijkers in 2017 ook nog drugsthriller Mena en scifi-film Luna Park met Cruise verwachten. Daarnaast heeft hij toegezegd mee te werken aan een nieuwe Top Gun – de film waarmee Cruise in 1986 doorbrak bij het brede publiek en die een grote toeloop bij pilotenopleidingen veroorzaakte. De acteur wilde alleen meewerken als hij echt mag vliegen.

Afgelopen jaar werd in de documentaire Going Clear opnieuw benadrukt hoe nauw Cruise’ band met Scientology is – er zou zelfs even sprake zijn geweest van een door de sekte uitgezochte bruid voor de acteur. Ook zou hij zeer goed op de hoogte zijn van wantoestanden en uitbuiting van leden binnen de omstreden club. Toch lijken dit soort berichten over zijn excentrieke gedrag en controversiële uitspraken in dit vierde decennium zijn carrière minder parten te spelen.

Gedeeltelijk tackelde Cruise de kritiek door de spot te drijven met zichzelf in films als Tropic Thunder (2008). Maar ook omdat er meer en meer kijkers en critici waardering lijken te krijgen voor wat tijdschrift The New Yorkerthe good kind of crazy” bij de acteur noemde, zoals het feit dat Cruise in een tijd waar iedere mogelijke stunt op de computer kan worden gegenereerd, zich geroepen voelt fysiek risico’s te nemen tijdens opnames.

Paradepaardjes

Cruise speelt niet alleen altijd de hoofdrol in zijn actiefilms, hij produceert ze vaak ook. Hij kiest de regisseurs voor zijn stuntvehikels zelf uit. De actiefilms blijven zijn paradepaardjes en de kurk waar zijn carrière al zo lang op drijft.

De vorige Jack Reacher-film uit 2012 werd geregisseerd door Christopher McQuarrie, met wie Cruise ook samenwerkte voor zijn blockbuster Mission: Impossible – Rogue Nation die meer dan 680 miljoen dollar ophaalde. McQuarries eerste Reacher haalde echter niet het gehoopte resultaat aan de bioscoopkassa’s. Voor deze tweede Reacher-verfilming werd Edward Zwick ingeschakeld, met wie Cruise eveneens eerder werkte, namelijk aan het historische epos The Last Samurai.

De tekst gaat verder na deze video

Zwick laat de oncommunicatieve held Reacher vaderlijke gevoelens verkennen. Tijdens het ontmaskeren van corrupte militairen duikt een hem onbekende dochter (Danika Yarosh) op. Mede door de twee sterke vrouwenrollen – Yarosh en vooral Smulders doen in veel actiescènes niet onder voor Cruise – is de nieuwe Jack Reacher een gevarieerde, onderhoudende actiefilm. Iets meer humor had de film echter geen kwaad gedaan. Nu blijft het grappigste moment Jack Reacher die door agenten in de film wordt omschreven als een man van veertig. Iets wat Cruise duidelijk doodgraag wil zijn, maar wat ondanks alle tomeloze energie een beetje hoogmoedig overkomt.