OM vervolgt cipier voor poging tot doodslag

De man wordt ervan verdacht in juni 2015 een gedetineerde tweemaal in het gezicht te hebben getrapt.

De gedetineerde overleed in zijn cel, maar volgens het OM zijn de trappen van de cipier niet de doodsoorzaak.
De gedetineerde overleed in zijn cel, maar volgens het OM zijn de trappen van de cipier niet de doodsoorzaak. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Het Openbaar Ministerie gaat een cipier van de gevangenis van Alphen aan den Rijn vervolgen die een 40-jarige gedetineerde tot twee keer toe in het gezicht zou hebben getrapt. Dat heeft het OM dinsdag besloten na uitgebreid strafrechtelijk onderzoek. De gedetineerde overleed een dag later, maar dit wordt de gevangenismedewerker niet verweten.

De uit Gouda afkomstige gedetineerde werd op zondag 7 juni 2015 in verwarde toestand overgeplaatst vanuit een gewone cel naar een isoleercel door vijf gevangenismedewerkers. De man had een raam met veiligheidsglas kapotgeslagen en tot twee keer toe brandgesticht in zijn cel. Hij verzette zich hevig tegen de overplaatsing. Volgens het OM verliep het optreden van de medewerkers “geheel conform de standaard procedure”. De man overleed een dag later in zijn cel:

“Het OM gaat er vanuit dat de man is overleden door zuurstofgebrek dat in de isoleercel moet zijn ontstaan, vlak voordat de man onwel werd. Hoe tragisch zijn overlijden ook is, in strafrechtelijke zin valt dit de leden van het IBT niet te verwijten.”

Toen de man onwel werd, probeerde eerst de medewerkers en later brandweerlieden hem te reanimeren. De gedetineerde overleed later echter alsnog in het ziekenhuis.

Poging tot doodslag

Het OM heeft na uitgebreid onderzoek daarom besloten geen vervolging in te stellen in verband met het overlijden van de gedetineerde. Wel wordt één lid van het interne bijstandsteam, vervolgd voor poging tot doodslag. Hij wordt ervan verdacht nog voor de overplaatsing van de man tot twee keer toe tegen zijn gezicht te hebben getrapt. De trappen zijn echter niet doodsoorzaak geweest. Desondanks spreekt het OM van “een zeer ernstig vergrijp dat om een strafrechtelijke reactie vraagt”.

De zaak tegen het lid van het interne bijstandsteam zal waarschijnlijk in 2017 voor de rechter komen.