OM eist dertig jaar cel voor inbraak met dodelijk geweld

Een twintigjarige man uit Tilburg wordt verdacht van het doden van een vrouw met 41 messteken tijdens een inbraak.

Archieffoto ANP/Olim Bajmat

Een twintigjarige man uit Tilburg wordt verdacht van inbraak met met dodelijk geweld. Omdat hij tevens weigert mee te werken aan het onderzoek eist het OM de maximale straf.

Doodslag

In april 2015 wordt een twintigjarige Tilburger verdacht van het doodsteken van de 68-jarige Thérèse Hiwat in haar flat. Sporenonderzoek wees uit dat de verdachte vanaf de begane grond naar de vierde verdieping klom en via het balkon bij het slachtoffer wist in te breken. De bewoonster werd met 41 messteken om het leven gebracht. De dader ging er vandoor met een tablet, sieraden en haar bankpas. Hoewel de dader de volgende dag werd aangehouden, was hij weer gauw op vrije voeten wegens gebrek aan voldoende bewijs.

Mishandeling

Terwijl de zaak nog werd onderzocht, vond in december 2015 een zelfde soort geweldsincident plaats in dezelfde flat. Via het slaapkamerraam klom een indringer de woning binnen van een bejaarde echtpaar. Volgens de officier van justitie werd de 78-jarige man ernstig toegetakeld, vastgebonden aan zijn zijn vrouw met tie-wraps en in de slaapkamer opgesloten. De woning werd doorzocht, een bankpas werd meegenomen. De volgende ochtend wist de vrouw de aandacht te trekken van een voorbijganger.

Onderzoek

De verdachte zit sinds begin januari 2016 in voorlopige hechtenis. Het Team Grootschalig Onderzoek dat na de dood van de 68-jarige vrouw werd opgericht, heeft het onderzoek na de tweede inbraak in volle gang kunnen voortzetten. DNA-onderzoek, getuigenverklaringen en camerabeelden van onder meer een pintransactie met een gestolen pinpas, geven volgens de officier uiteindelijk de doorslag in beide zaken.

De verdachte wilde niet meewerken aan het onderzoek. De officier is van mening dat de maximale gevangenisstraf daarom niet alleen passend is, maar vooral noodzakelijk:

“Hij heeft nooit willen spreken over de feiten. Iemand die geen inzicht geeft in de oorzaak van zijn extreem agressieve en gewetenloze gedrag dat bij herhaling andere mensen het leven kan kosten, moet zo lang mogelijk worden afgestraft zodat hij geen nieuwe slachtoffers kan maken.”

De rechtbank doet op 1 november uitspraak.