Obligatielening

Saoedi-Arabië haalt 10 tot 15 miljard dollar uit kapitaalmarkt

Saoedi-Arabië verwacht woensdag met de uitgifte van staatsleningen tussen de 10 en 15 miljard dollar op te halen. Dinsdag werden de rentetarieven bekend waartegen het land obligaties zal aanbieden. Woensdag begint de verkoop, waarvoor bij beleggers massaal belangstelling is.

Het gaat om dollar-obligaties met een looptijd van 5, 10 en 30 jaar. Saoedi-Arabië neemt de rente op Amerikaanse staatsleningen als maatstaf, en gaat daar vervolgens boven zitten. Volgens Bloomberg heeft Saoedi-Arabië in presentaties voor beleggers gezegd dat de rente op vijfjaarsleningen 1,6 procentpunt boven het Amerikaanse tarief zal liggen. Op leningen van 10 jaar ligt de rente 1,85 procentpunt boven de Amerikaanse, bij de lening van 30 jaar is het verschil 2,35 procentpunt. De rente op een Saoedische staatslening van 10 jaar komt daarmee uit op 3,6 procent, verwacht de Financial Times.

Met de opbrengsten van de uitgifte hoopt Saoedi-Arabië het begrotingstekort aan te vullen dat is ontstaan door de lage olieprijzen. De Saoedische overheidsuitgaven worden vooral gefinancierd uit olie-opbrengsten. Het afgelopen jaar was het gat op de begroting opgelopen tot 97 miljard dollar. Volgens Bloomberg heeft het land dit jaar al 73 miljard dollar in lokale valuta geleend om de economie gaande te houden. (NRC)