Mexicaanse tennisser geschorst voor matchfixing

Daniel Garza is de nummer 1.064 van de wereld. In de afgelopen maand zijn al drie tennissers en vier officials geschorst.

Foto Lex van Lieshout / ANP

De Mexicaan Daniel Garza (31) mag de komende zes maanden geen tenniswedstrijden spelen. Hij is geschorst wegens “het proberen te beïnvloeden van de uitkomst van een wedstrijd”, aldus de Tennis Integrity Unit (TIU), een organisatie die belast is met onderzoek naar matchfixing in het tennis.

Garza moet ook een boete van 5.000 dollar betalen. De Mexicaan heeft zijn overtreding begaan tijdens een Future-toernooi in het Californische Calabasas, in maart 2015. Na ATP-toernooien en Challenger-toernooien zijn Future-toernooien het derde niveau in het proftennis.

Met een 1.064ste plek op de wereldranglijst is Garza niet bepaald een hoogvlieger. Zijn hoogste ranking was 294ste in 2012. De tennissers die door de TIU worden gepakt zijn bijna zonder uitzondering spelers uit de kelder van het proftennis.

In september werd de Fransman Constant Lestienne (plek 164) voor zeven maanden geschorst. De Zuid-Afrikaan Joshua Chetty (nummer 1.857) mag zelfs nooit meer tennissen, kreeg hij in dezelfde maand te horen. Ook werden er Oezbeekse en Turkse officials voor het leven geschorst.

Lees ook over het werk van de Tennis Integrity Unit: ‘Nummer 1 zouden we ook onderzoeken’

Topspelers

In januari meldden de BBC en Buzzfeed dat ook spelers uit de top-50 verdacht worden van matchfixing en dat dat bij de TIU bekend is. Dat zou echter in de doofpot zijn gestopt.

De TIU wordt met regelmaat bekritiseerd vanwege het feit dat slechts de mindere goden worden gestraft en geen topspelers. Directeur Nigel Willerton weersprak die kritiek in gesprek met NRC:

“Als de inlichtingen ons naar de nummer één, twee, drie van de wereld leiden, zouden we ze hetzelfde behandelen als de nummer vijfhonderd of zeshonderd in de wereld. Er is geen verschil in de manier waarop we onderzoek doen naar die of die speler.”