Merwedebrug wordt vanaf zaterdag gerepareerd

Begin december zou er weer vrachtverkeer mogelijk moeten zijn op de brug.

De Merwedebrug bij Gorinchem.
De Merwedebrug bij Gorinchem. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De reparaties aan de Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem gaan zaterdag van start. Dat heeft minister Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt.

Vorige week werd de Merwedebrug verboden terrein voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. Bij inspecties werden haarscheurtjes in de draagbalken ontdekt, waardoor het onverantwoord werd vrachtverkeer over de brug te laten rijden.

Het plan is volgens Rijkswaterstaat om de meest kwetsbare delen van de brug nu het eerst aan te pakken. Dat zou er voor moeten zorgen dat er zo snel mogelijk ook weer vrachtwagens en bussen over de brug kunnen rijden. Rijkswaterstaat hoopt dat dat eind november, begin december het geval kan zijn. Daarna worden de overige werkzaamheden afgerond.

Lees ook: Dichte brug is ‘een drama’ voor truckers

Tekst gaat verder onder kaart

Half miljoen per dag

De sluiting van de brug levert veel overlast op, zowel voor vrachtverkeer dat om moet rijden als voor het overige verkeer. Eén van de twee rijstroken van de brug is dicht, om makkelijker te kunnen zorgen dat geen enkele vrachtwagen de brug gebruikt. Daardoor ontstaan files. Ook op alternatieve routes is meer verkeer dan normaal.

De transportsector schat de schade voor het omrijden op een half miljoen euro per dag. Omrijden moet via de A16 of de A2, waardoor de route tientallen kilometers langer is dan normaal. Bussen moeten ook omrijden, of maatschappijen moeten kleinere busjes inzetten die wel over de brug mogen. Er rijden per dag normaal gesproken zo’n 18.000 vrachtwagens over de brug.

Rijkswaterstaat zegt te verwachten dat de reparatie geen extra verkeersoverlast veroorzaakt, en een kleine beetje hinder voor de scheepvaart.