Opinie

Kraai met techniek

Bij de beroemde Nieuw-Caledonische kraai of wipsnavelkraai (Corvus moneduloides) is een nieuw soort werktuiggebruik gevonden. Gebruikte hij al zelf vervaardigde of bijgewerkte werktuigen om bijvoorbeeld insectenlarven uit boomholten tevoorschijn te toveren, daar is nu de eenvoudiger techniek insteken-en-en-vervoeren bijgekomen. De kraai manouvreert een takje in een uitsparing door een voorwerp dat mee wordt genomen naar een gewenste plek, ook vliegend.

Die aanpak werd getoond door een mannelijke en een vrouwelijke Nieuw-Caledonische kraai in het Max Planck Instituut voor Ornithologie in Seewiesen, Duitsland. Het uit het wild afkomstige koppel werkte spontaan met dikkere en dunnere stokjes en versleepte bijvoorbeeld een losse moer, lege behuizingen van een beukennoot of een plastic potje.

Het doelgericht spiesen van een prooi met een werktuig is voor vogels niets nieuws; de cactusvink doet dat bijvoorbeeld met een losse cactusstekel bij anders onbereikbare hapjes. Maar handig inhaken voor vervoersdoeleinden is bijzonder.