Jemen

Overeenstemming over tijdelijk staakt-het-vuren

De strijdende partijen in Jemen zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren van drie dagen, dat woensdagnacht ingaat. Dat heeft VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed maandag gezegd. De bedoeling is er humanitaire hulp komt voor de noodlijdende burgers. De VS en het Vereningd Koninkrijk, bondgenoten van Saoedi-Arabië in de strijd tegen shi’itische Houthi-rebellen, drongen sterk aan op een wapenstilstand. Hun diplomatieke inspanningen volgden op een Saoedisch bombardement vorige week op een rouwbijeenkomst in Jemen, waarbij zeker 140 doden vielen. Sinds de escalatie van het conflict in 2014 zijn meer dan 4.000 burgers gedood en zijn drie miljoen van huis en haard verdreven. Jemen (26 miljoen inwoners) is het armste land in de Arabische regio. (NRC)