Iran geeft Amerikaans-Iraanse man en vader tien jaar cel

Siamak Namazi en zijn vader Baquer wordt “samenwerking met het vijandige Amerika” verweten.

Archiefbeeld van Siamak Namazi.
Archiefbeeld van Siamak Namazi. Foto: screenshot YouTube

Iran heeft de Amerikaans-Iraanse zakenman Siamak Namazi en zijn vader Baquer veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Dat meldt een gerechtelijk persbureau in Iran dinsdag volgens AP. Het tweetal wordt “samenwerking met de vijandige Amerikaanse regering” verweten.

Namazi werd in oktober 2015 gearresteerd door de Revolutionaire Garde en vastgezet in de beruchte Eningevangenis, waar tegenstanders van het regime worden opgesloten. Volgens The Wall Street Journal had de arrestatie ermee te maken dat Iran probeert te voorkomen dat buitenlandse investeerders na de historische kernwapendeal nog in het land aan het werk gaan.

De vader van Siamak Namazi, Baquar, is een voormalig vertegenwoordiger voor UNICEF. Hij was ooit gouverneur van de olierijke Iraanse provincie Khuzestan,

Video

Maandag bracht een Iraans persbureau een video naar buiten met daarop de eerste bewegende beelden van Siamak Namazi, sinds zijn arrestatie eind vorig jaar. Volgens The New York Times was uit het bericht van het persbureau op te maken dat Namazi zou worden beschuldigd van spionage.

De video van het Iraanse persbureau die maandag naar buiten werd gebracht. De tekst loopt door na de video:

Meerdere celstraffen bevestigd

Het Iraanse persbureau bevestigde ook de veroordeling van de Amerikaans-Libanese Nizar Zakka tot een celstraf van tien jaar. Dit was al eerder onofficieel gemeld. Daarnaast werden twee anderen veroordeeld. De namen of nationaliteiten van deze veroordeelden is echter niet bekendgemaakt.

Iran erkent dubbele nationaliteiten niet. Dit houdt in dat mensen met twee paspoorten consulaire hulp van ambassades wordt ontzegd.