Interview

‘Ik mis film totaal niet’

Rob Lowe

Bad boy Rob Lowe is eindeloos bezig om relevant te blijven voor de filmindustrie – ook met een nieuwe serie voor Netflix.

Mist hij het grote filmwerk? Rob Lowe trekt een grimas. „Totaal niet. Dit is de beste show op de televisie. Serieus, niets op Netflix is beter!” De acteur heeft het over de medische serie Code Black. Als nieuwkomer duikt hij op met een hoofdrol in het net begonnen tweede seizoen.

Hollywood zonder Rob Lowe is bijna onvoorstelbaar. In 1983 verscheen hij in de film die ook Matt Dillon, Patrick Swayze, Tom Cruise en Diane Lane introduceerde: The Outsiders van Francis Ford Coppola. Twee jaar later volgde de grote hit St. Elmo’s Fire. Lowe brak door als lid van de Brat Pack, een groep jonge acteertalenten.

Nu is hij 52, met een hip doch grijzend kapsel en een web van rimpels. Het is een minder zichtbare veroudering dan zijn verleden van alcoholmisbruik zou doen vermoeden. „Mijn genen”, zegt hij ter verklaring.

Lowe heeft sinds Thank You for Smoking (2005) geen opzienbarende film meer gemaakt. Maar de televisie is nu zijn „natuurlijk thuis”. In Code Black is hij te zien naast acteurs zoals Marcia Gay Harden. Gay Harden vertelt in Beverly Hills dat de show „een injectie van energie” heeft gekregen dankzij Lowe. „De mán Rob Lowe kwam opdagen. Niet de jongen, niet de bad boy.”

Hollywood blijft een plek voor tweede (en derde en vierde) kansen. Zoals zo veel collega-acteurs worstelde Lowe publiekelijk met verdovende middelen en zijn roem. De entertainmentwereld sloot hem een tijd buiten. Maar juist door de explosie van kwaliteitstelevisie kunnen acteurs zichzelf telkens weer opnieuw uitvinden.

Die ‘zelf-vernieuwing’ heeft zijn loopbaan gered en is het geheim van zijn jeugdige imago, zegt Lowe. „Ik heb in geen 26 jaar alcohol aangeraakt, dat helpt ook.” Hij rijdt motor, surft, duikt, houdt van speervissen. „Je moet nieuwe ervaringen opzoeken Zorgen dat je relevant blijft.”