Haarscheurtjes

Merwedebrug in reparatie

De sluiting van de
De sluiting van de Foto Jeroen Jumelet/ANP

De reparaties aan de Merwedebrug op de A27 bij Gorinchem beginnen zaterdag. Dat heeft minister Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu dinsdag bekendgemaakt. Vorige week werd de Merwedebrug verboden terrein voor alle voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. Bij inspecties waren haarscheurtjes in de draagbalken ontdekt, waardoor het volgens Rijkswaterstaat onverantwoord werd vrachtverkeer over de brug te laten rijden. Het plan is nu om de kwetsbaarste delen van de brug het eerst aan te pakken. Dat zou ervoor moeten zorgen dat er zo snel mogelijk ook weer vrachtwagens en bussen over de brug kunnen rijden. Rijkswaterstaat hoopt dat dit eind november, begin december het geval is. Daarna worden de overige werkzaamheden afgerond. De sluiting van de brug voor zwaar verkeer levert veel overlast op, zowel voor vrachtverkeer dat om moet rijden als voor het overige verkeer. In beide richtingen zijn rijstroken dicht, om er gemakkelijker voor te kunnen zorgen dat geen enkele vrachtwagen de brug gebruikt. Daardoor ontstaan files. Ook op alternatieve routes is meer verkeer dan normaal. De transportsector schat de schade voor het omrijden op een half miljoen euro per dag. Omrijden moet via de A16 of de A2, waardoor de route tientallen kilometers langer is dan normaal. (NRC)