Groene stroom

Grote leveranciers bungelen briesend onderaan de lijst

Het is ieder jaar weer reden voor ophef in de stroomwereld: de jaarlijkse ‘stroomranking’. Wie levert de groenste stroom? Wie is de grootste smeerpoets?

In de inventarisatie van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise, eindigen De Unie, Pure Energie, Qurrent en Vandebron bovenaan de lijst – met tienen en een 9,6. Essent en Delta halen zware onvoldoendes: een 3,7 voor Delta en een 3,0 voor Essent.

Wie bovenaan staat, juicht. Richard Klatten, directeur van Qurrent: „Wij geloven in winst voor de planeet. We doen dus niet aan sjoemelstroom en kiezen niet voor kolen als energiebron wanneer ze dit jaar goedkoper zijn.” Het feit dat Qurrent voor de derde keer op rij bovenaan staat is volgens Klatten „het resultaat van deze principiële keuze”.

Onderaan de lijst is het gemopper niet van de lucht. De lijst zou niet deugen, er worden appels met peren vergeleken: kleine bedrijven en grote bedrijven, bedrijven die zelf stroom opwekken voordat ze die verkopen, en bedrijven die zelf niet opwekken maar alleen inkopen.

Nuon, de Nederlandse dochter van het Zweedse Vattenfall, scoort een magere 4,2. Maar dat blijkt geen verrassing. In een reactie zegt het bedrijf stelt dat het duurzaamheidsonderzoek zo is opgezet dat een groot bedrijf als Nuon „sowieso” slecht uit de ranglijst komt. „Terwijl Nuon 20 procent van de Nederlandse windenergie opwekt en veel investeert in nieuwe duurzame projecten in wind- en zonne-energie.”

Het steekt de producent dat partijen die hoog scoren zelf vaak in het verleden helemaal geen stroom hebben opgewekt, alleen ingekocht. Terwijl de grote producenten als Essent, Nuon, Eon en Engie dat verleden met zich mee moeten torsen.

Van de vijf grote leveranciers, die met elkaar driekwart van de stroom leveren, is Eneco volgens de ranking het meest duurzaam. Het bedrijf krijgt een ruim voldoende, een zeven. De stroomranking is dit jaar voor de vijfde keer uitgevoerd. Vorig jaar was de gemiddelde score 5,4 en dit jaar 5,6. Al met al toch een krappe voldoende dus.