‘Geheim vredesoverleg Talibaan en Afghanistan’

Dat meldt The Guardian. Het zou het eerste overleg sinds medio 2015 zijn.

Vrouwen wassen kleding in een rivier bij Lashkar Gah. De stad dreigt in handen van de Talibaan te vallen.
Vrouwen wassen kleding in een rivier bij Lashkar Gah. De stad dreigt in handen van de Talibaan te vallen. Foto Wakil Kohsar / AFP

Vertegenwoordigers van de radicaal-islamitische Talibaan en de Afghaanse regering hebben in het geheim de onderhandelingen over vrede herstart. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van anonieme bronnen binnen de Talibaan en de regering.

De onderhandeling zouden hebben plaatsgevonden in Qatar, dat vaker als bemiddelaar heeft opgetreden. Zowel in september als oktober zijn er bijeenkomsten geweest, schrijft The Guardian.

Het vredesoverleg tussen beide partijen lag stil sinds medio 2015. Toen werd bekend dat leider Mullah Omar in 2013 was overleden, maar dat dat was stilgehouden. Zijn opvolger Mullah Mansour legde het vredesoverleg bij zijn aantreden stil, en werd dit jaar gedood bij een drone-aanval, naar verluidt omdat het de Amerikanen niet zinde dat hij niet over vrede wilde spreken.

Sindsdien was er helemaal weinig hoop dat het vredesoverleg hervat zou worden. De nieuwe leider Mullah Haibatullah Akhunzada heeft een achtergrond als geestelijke en niet als strijder, maar de Talibaan maakten vorderingen op het slagveld en bedreigen nu zes provinciehoofdsteden.

Lees ook dit profiel over de nieuwe Talibaan-leider: Conservatieve emir vervangt vechtjas bij Talibaan

Bij de gesprekken zou Abdul Manan Akhund, de broer van Mullah Omar, aanwezig zijn geweest. De zoon van Omar zou aansluiten bij een volgende ronde besprekingen. The Guardian meldt ook dat er een Amerikaanse diplomaat bij de besprekingen was.

Dubbelspel

Pakistan werd niet uitgenodigd. Aan beide kanten zou Pakistan gewantrouwd worden. Officieel is het land een bondgenoot van de VS, maar het tolereert de aanwezigheid van de Talibaan op Pakistaans grondgebied.

Lees ook: Pakistan speelt een dubbelspel met de VS

Recent sloot Afghanistan een vredesverdrag met Hezb-e Islami Gulbuddin (HIG), op de Talibaan na de grootste jihadistische strijdgroep in Afghanistan. Onze correspondent Joeri Boom schreef daarover dat dat ook een belangrijk teken aan de Talibaan was:

“Hekmatyars strijdgroep stelt momenteel weinig voor, maar het verdrag zou de Talibaan kunnen tonen dat met de regering te praten valt. Hekmatyar is minstens zo gekant tegen westerse vrijheden als zij.”

Hevige strijd

De strijd tussen de Talibaan en de Afghaanse regering is dit jaar flink opgelaaid. Bij verschillende gevechten kwamen van maart tot september al zo’n 5.500 politieagenten en soldaten om.

De Talibaan heeft controle over grote delen van Afghanistan. Onder meer om de stad Kunduz wordt regelmatig hevig gevochten.