In deze comic van Marvel speelt een Syrische moeder de hoofdrol

In de Marvel-comic Madaya Mom is er voor de verandering geen superheld die een einde maakt aan de ellende.

Foto: Screenshot video ABC / Marvel

Comics van uitgeverij Marvel gaan meestal over superhelden die de wereld redden van schurken. Tekenaar Dalibor Talajic kon zijn ogen ook bijna niet geloven toen hij het klemmende verzoek van de uitgeverij las: teken het waargebeurde verhaal van een Syrische moeder en haar gezin, dat moet vechten om te overleven in de belegerde stad Madaya. Geen superhelden in deze comic, maar een Syrische moeder

Nieuwszender ABC wist contact te leggen met de Syrische vrouw (Madaya Mom genoemd, vanwege haar eigen veiligheid). Ze beschrijft hoe haar leven en dat van haar gezin eruit ziet in het stadje, dat al 15 maanden belegerd wordt. Er zijn bijna geen voorzieningen meer, haar kinderen hebben geen eten en naar buiten gaan is levensgevaarlijk.

Voor Talajic, onder meer bekend als tekenaar van de comic-hit Deadpool, was het idee even wennen. “Het voelde eerst alsof je iemands serieuze problemen uitbuit.” Toch neemt Talajic de opdracht aan, en aan de hand van het blog van de Syrische moeder maakte hij de comic Madaya Mom.

“Wat me het meeste raakte, was de manier waarop ze de dagelijkse gruwelijkheden beschrijft. Als je haar woorden goed leest, ontdek je de verborgen poëzie - die echt verwoestend is.”