EU geeft België 3 dagen uitstel voor akkoord over CETA

De lidstaten zouden eigenlijk dinsdag stemmen over het Europees-Canadese handelsverdrag, maar Wallonië ligt dwars.

Het handelsverdrag CETA stuit, evenals de Amerikaanse equivalent TTIP, op weerstand bij sommige Europese burgers.
Het handelsverdrag CETA stuit, evenals de Amerikaanse equivalent TTIP, op weerstand bij sommige Europese burgers. Foto Michel Euler/ AP

De goedkeuring van het Europees-Canadese handelsverdrag CETA door de EU-lidstaten is uitgesteld tot vrijdag. Eigenlijk zou er dinsdag in Brussel een stemming plaatsvinden over het akkoord, maar de vereiste unanimiteit dreigde niet gehaald te worden doordat België niet kan instemmen. Het land heeft drie dagen de tijd gekregen om tot binnenlands overeenstemming te komen, zo meldt persbureau AFP.

Het probleem zit bij het Waalse districtsparlement. De Belgische staatsstructuur zit zo in elkaar dat buitenlandse handel onder de regio’s valt. De Waalse politici willen voorlopig niet hun zege geven aan het verdrag. Ze maken volgens premier Paul Magnette zorgen over bepaalde landbouwafspraken en over een speciale investeringsbescherming voor ondernemers.

Lees ook: Blazen de Walen het Europese handelsverdrag met Canada op?

De afgelopen dagen wordt er daarom door de federale regering opnieuw gepraat met de Waalse politici, maar de vraag is of beide partijen tot een akkoord zullen komen. Magnette gaf eerder aan niets te zien in het toevoegen van een addendum aan het akkoord dat de onrust zou moeten wegnemen. Ook EU-commissaris Cecilia Malström (Handel) voert druk uit op de Walen om alsnog akkoord te gaan.

Grondwettelijk Hof

Eerder werd de mogelijkheid geopperd om voorbij te gaan aan de districtsparlementen en op federaal niveau een besluit te nemen over ondertekening van CETA. Volgens Belgische media lijkt die optie echter onwaarschijnlijk: het zou een schending betekenen van het samenwerkingakkoord uit 1994. De parlementen zouden daartegen protest kunnen aantekenen bij het Grondwettelijk Hof. Elio di Rupo, voormalig premier van België en nu voorzitter van de grootste regeringspartij in Wallonië, de PS, kondigde maandag al aan juridische stappen te zullen ondernemen als de federale regering voor die mogelijkheid gaat.

Lees ook: Zes vragen over het handelsverdrag

Vrijdag komen vertegenwoordigers van de lidstaten opnieuw bijeen om te stemmen over het verdrag. Ze geven daarmee toestemming aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, om het verdrag met Canada te ondertekenen.