Recensie

Recensie Film

Eigentijdse western om door een ringetje te halen

Dat zou toch minstens een flink aantal Oscarnominaties moeten opleveren. Wat een goede film *****.

Twee keer zijn de mensen in Texas alles kwijtgeraakt, mijmert politieman Alberto Parker (Gil Birmingham) in de voortreffelijke eigentijdse western Hell or High Water: eerst raakten de native Americans alles kwijt aan de blanken. En vervolgens raakte de blanken alles weer kwijt aan de banken. Want het is crisis in het westen van Texas, waar Hell or High Water zich afspeelt: langs de snelweg staan reclameborden voor krediet, onteigeningen van boerderijen door de banken zijn aan de orde van de dag.

Twee broers (Chris Pine en Ben Foster) die ook hun ouderlijke ranch kwijt dreigen te raken besluiten er iets aan te doen door juist de kleine filialen te beroven van de bank die hun de keel dichtknijpt. Twee Texas Rangers, Marcus Hamilton (Jeff Bridges) en Alberto Parker, zijn hen op het spoor. Voor Hamilton, die collega Parker de hele tijd belaagt met flauwe grappen over zijn half-Indiaanse en half-Mexicaanse afkomst, is het zijn laatste klus, hij staat aan de vooravond van zijn pensionering.

De western is altijd een diep nostalgisch genre – een weemoedige ode aan een tijdperk dat onherroepelijk voorbij is. Hell or High Water past daar precies in met Bridges als een man die tegen zijn pensioen aanhikt. Hij brengt ook onherroepelijk een hoop filmgeschiedenis mee.

Het scherpe, spannende en geestige script is van voormalig acteur Taylor Sheridan, zelf afkomstig uit een familie van Texaanse politiemannen. De film zit vol archetypen uit de western, maar is tegelijkertijd stevig verankerd in de werkelijkheid, met personages van vlees en bloed. Schrijver Sheridan is weliswaar een Texaanse insider, maar de Schotse regisseur David Mackenzie is juist een buitenstaander, die met frisse ogen kan kijken. Die combinatie pakt buitengewoon gelukkig uit.

Zoals in een goede country-song, pakt Hell or High Water serieuze onderwerpen op als broederliefde, vaderschap, echtscheiding, ouderdom, alledaags racisme, en laat ze zingen. Dat zou toch minstens een flink aantal Oscarnominaties moeten opleveren. Wat een goede film.