Duits tv-publiek

‘Vliegtuig mag worden neergeschoten’

Duitse tv-kijkers vinden dat een gevechtspiloot een gekaapt passagiersvliegtuig met meer dan honderd mensen aan boord mag neerschieten, om daarmee te voorkomen dat het toestel zich op een voetbalstadion met 70.000 mensen te pletter vliegt. Dat bleek maandagavond, toen kijkers na uitzending van het rechtbankdrama Terror - Ihr Urteil, op de publieke zender ARD. Per telefoon en internet konden kijkers stemmen of een fictieve piloot die om die reden een vliegtuig had neergehaald, vrijuit mocht gaan.

Een overgrote meerderheid van de kijkers die reageerden, 86,9 procent, sprak zich uit voor vrijspraak van de piloot. Slechts 13,1 procent achtte hem schuldig aan de ten laste gelegde meervoudige moord. Ook in Zwitserland en Oostenrijk, waar de film eveneens werd uitgezonden, stemde het tv-publiek ook met overgrote meerderheid voor vrijspraak.

De tv-film is een bewerking van het toneelstuk Terror, van Ferdinand von Schirach, dat vorig jaar oktober in première ging en nu in tientallen theaters in Duitsland en daarbuiten wordt opgevoerd. Ook bij de toneeluitvoeringen wordt het publiek gevraagd te stemmen, en ook daar kiest men in meerderheid voor vrijspraak. Maar een Duitse wet uit 2004 die de krijgsmacht toestond om in noodgevallen wapens in te zetten tegen passagiersvliegtuigen, is in 2006 door het Grondwettelijk Hof juist geschrapt.