documentaire

2Doc: Grenzeloos misbruikt NPO 2, 22.55-00.00u

Grenzeloos misbruikt (2016) is een documentaire over de strijd tegen webcamkindersekstoerisme op de Filippijnen. Dagelijks gaan honderdduizenden mannen online op zoek naar live seksshows met minderjarigen. Uitbaters zijn vaak familie of buren. Een gestreamde show kost rond 2,50 euro, een seksuele opdracht 50 cent. Een team van de EO infiltreerde sinds eind augustus 2015 in netwerken van webcambordelen. Zo kroop onderzoeksjournalist Peter Dupont in de huid van een pedofiel. Samen met filmmaker Jacco Groen brengt hij een grote Filippijnse politieoperatie in beeld die slachtoffers bevrijdt en daders arresteert. De uiteindelijke chaotische inval wordt ook gefilmd. Verder onderzoekt de documentaire waarom er miljarden omgaan in deze verschrikkelijke industrie . Hoe kan het dat er slecht een handvol daders worden gearresteerd?

Groen: „Het duurt een minuut om het leven van een kind te verwoesten, maar een eeuwigheid om een cyberpedoseksueel te veroordelen.” De productie was een heftige, zelfs traumatische ervaring voor de makers. Of het leven van de kinderen verbetert, is maar zeer de vraag.