Disney klaagt school aan die lichtzwaardlessen aanbiedt

Star Wars De Lightsaber Academy biedt lessen aan hoe je moet omgaan met een lichtzwaard. LucasArts wil dit stoppen.

Filmmaatschappij LucasArts heeft een rechtszaak aangespannen tegen een lichtzwaardschool in New York. De Lightsaber Academy biedt cursussen aan hoe je met een lichtzwaard moet omgaan, het beroemde wapen en een klassiek element uit de Star Wars-films van George Lucas. Het aanbieden van deze lessen zonder toestemming is volgens Lucasarts niet toegestaan.

LucasArts, onderdeel van Disney en vooral bekend van Star Wars en Indiana Jones, schrijft in de aanklacht dat de Lightsaber Academy ook ongeautoriseerd gebruik maakt van de handelsmerken van LucasArts. Onder andere de term ‘Jedi’ is eigendom van LucasArts. Ook het logo dat de Lightsaber Academy gebruikt heeft volgens de filmmaatschappij verdacht veel weg van het logo van de ‘Jedi Council’ uit de beroemde films.

Geen idee wat een lichtzwaard is? Lees dan: Star Wars voor dummy’s

Verder schrijft LucasArts in de aanklacht dat de Lightsaber Academy al meermaals is gevraagd om te stoppen met het gebruik van de Star Wars-termen, maar zonder gewenst resultaat. Het bedrijf eist nu een schadevergoeding voor de misgelopen inkomsten tot maximaal 2 miljoen dollar per handelsmerk dat Lightsaber Academy gebruikt heeft.

En zo gaan lichtzwaardgevechten in de film. Tussen Luke Skywalker en Darth Vader. De tekst gaat verder onder de video.

LucasArts staat bekend om het aanspannen van rechtszaken waarbij hun copyright zonder toestemming gebruikt wordt. Beroemd is de rechtszaak tegen ontwerper Andrew Ainsworth. Hij ontwierp in de jaren ’70 de stormtrooper, de voetsoldaat van het Galactische Keizerrijk in Star Wars. Jaren later begon Ainsworth de pakken zelf online te verkopen. LucasArts spande toen ook een rechtszaak aan tegen de ontwerper voor het verkopen zonder toestemming. Uiteindelijk mocht Ainsworth zijn pakken blijven verkopen. Belangrijk argument was toen dat de kostuums functioneel, en geen kunst, waren. Het is afwachten of de lichtzwaardlessen als functioneel beoordeeld worden. (NRC)