In beeld

De beste natuurfoto’s van het jaar

Voor de 51ste keer organiseert het Londense Natural History Museum de verkiezing van de ‘Wildlife Photographer of the Year’. Natuurfotografen uit 95 landen stuurden dit jaar meer dan 50.000 foto's in. De winnaar is de Amerikaan Tim Laman met zijn foto van een oerang oetan in een boom. De Brit Gideon Knight (16) mag zich Young Wildlife Photographer of the Year 2016 noemen. Drie Nederlandse fotografen behoorden tot de finalisten, maar wisten geen prijs te winnen.
Winnaar van de Wildlife Photographer of the Year 2016: Tim Laman (VS) met de foto 'Entwined lives'. Hij wist bijna zeker dat een orang-oetan in de boom zou klimmen om de vijgen te plukken. Bovenin de boom installeerde hij meerdere GoPro-camera’s die hij van een afstandje kon bedienen. Na enige tijd gebeurde wat hij zich had voorgesteld: een jong mannetje keerde terug en Laman wist hem van bovenaf te fotograferen.
Tim Laman
Winnaar in de categorie jongeren, de Young Wildlife Photographer of the Year 2016, de 16-jarige Gideon Knight (VK) met zijn bijna klassieke beeld van een kraai in een boom in een Londens park, met de volle maan op de achtergrond..
Gideon Knight
Winnaar in de categorie vogels: Ganesh H Shankar (India). Hij legde een halsbandparkiet vast die een kraker, een Bengaalse varaan, uit zijn nest probeert te verjagen, in het Keoladeo National Park in Shankars thuisland India.
Ganesh H Shankar
Winnaar in de categorie planten en schimmels: Valter Binotto (Italië).
Valter Binotto
Winnaar in de categorie stad: Nayan Khanolkar (India).
Nayan Khanolkar
Winnaar in de categorie zwart-wit: Mats Andersson (Zweden).
Mats Andersson
Winnaar in de categorie onderwaterfotografie: Tony Wu (VS).
Tony Wu
Winnaar in de categorie details: Rudi Sebastian (Duitsland).
Rudi Sebastian
Winnaar in de categorie impressies: Luis Javier Sandoval (Mexico).
Luis Javier Sandoval
Winnaar in de categorie fotojournalistiek: Paul Hilton (VK/Australië).
Paul Hilton
De Nederlander Jasper Doest haalde de finale in de categorie zoogdieren.
Jasper Doest
Joris van Alphen, finalist in onderwaterfotografie.
Joris van Alphen
In de jongste categorie, fotografen van 10 jaar of jonger reikte Dirk Hoogenstein tot in de finale met deze foto van een tussen de mossels scharrelende strandloper bij de Brouwersdam in Zeeland.
Dirk Hoogenstein