Colombia

Leger doodt strijder van rebellenbeweging ELN

Het Colombiaanse leger heeft in het noordelijke departement Casanare een rebel gedood van rebellenbeweging ELN. Vier andere strijders en twee kinderen werden gevangen genomen. De arrestaties werden verricht na een vuurgevecht op ruim 3.000 meter hoogte. Volgens de BBC zouden 24 andere ELN-strijders uit het gebied zich hebben overgegeven. Het marxistische ELN, Nationale Bevrijdingsleger, is na de FARC de grootste rebellengroep van Colombia. Over tien dagen staan in buurland Ecuador vredesbesprekingen op de agenda met het ELN. Deze lijken voor alsnog gewoon door te gaan. De onderhandelingen werden in mei al eens uitgesteld omdat het ELN niet wilde stoppen met ontvoeringen. De ELN werd in 1964 opgericht, met de Cubaanse revolutie van vijf jaar eerder als voorbeeld. (NRC)