Colombia doodt guerillastrijder van ELN

Over tien dagen worden er vredesbesprekingen afgetrapt tussen de regering en de marxistische rebellengroep ELN.

De ELN en een vertegenwoordiger van de Colombiaanse Ombudsman in betere tijden: bij het vrijlaten van een gijzelaar begin oktober.
De ELN en een vertegenwoordiger van de Colombiaanse Ombudsman in betere tijden: bij het vrijlaten van een gijzelaar begin oktober. Foto: AFP

Het Colombiaanse leger heeft bij een militaire operatie in het noordelijke departement Casanare een rebel gedood van rebellenbeweging ELN. Dat meldt de BBC. Vier andere ELN-leden en twee kinderen werden gevangengenomen.

De arrestaties zijn verricht na een vuurgevecht op ruim 3.000 meter hoogte. Volgens de BBC zouden 24 andere ELN-strijders uit het gebied zich hebben overgegeven. Net als de FARC voert de marxistische rebellengroep ELN (het Nationale Bevrijdingsleger) een decennialange strijd tegen de Colombiaanse regering. Het is na de FARC de grootste rebellengroep van Colombia.

Lees ook: Vrede in Colombia: deze hindernissen moeten worden overwonnen

Over tien dagen staan er in buurland Ecuador vredesbesprekingen op de agenda tussen de ELN en de Colombiaanse regering; deze lijken voor alsnog gewoon door te gaan. De onderhandelingen werden in mei al eens uitgesteld omdat de ELN niet wilde stoppen met ontvoeringen.

De ELN werd in 1964 opgericht, met de Cubaanse revolutie van vijf jaar daarvoor als grote voorbeeld. De ELN richtte zich met haar geweld vooral op de olie-industrie; er werden regelmatig pijpleidingen opgeblazen. Waar de FARC zichzelf vooral financierde met drugshandel, haalde de ELN geld op door afpersing en het losgeld uit ontvoeringen.