Buchmesse-feest begint al in de Buchmesse-trein

Schrijvers lezen voor in de trein die van Amsterdam naar Frankfurt reist, op weg naar de Buchmesse die dinsdagavond open gaat. Nederland en Vlaanderen zijn gastland.

Schrijvers poseren samen met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor een groepsfoto op Amsterdam Centraal voorafgaand aan het vertrek van een speciale schrijverstrein naar de Frankfurter Buchmesse.
Schrijvers poseren samen met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, voor een groepsfoto op Amsterdam Centraal voorafgaand aan het vertrek van een speciale schrijverstrein naar de Frankfurter Buchmesse. Foto ANP Remko de Waal

„Nederland en Vlaanderen zijn gastland op de Frankfurter Buchmesse”, roept de conducteur opgewekt in drie talen als de trein dinsdagochtend Amsterdam Centraal Station verlaat, richting Frankfurt, waar diezelfde avond op 18 oktober de internationale boekenbeurs geopend zal worden. „Dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan,” vervolgt de conducteur. „Tijdens de reis gaan enkele auteurs voorlezen en u kunt de boeken kopen en ze laten signeren.” De trein zit bomvol mensen uit het boekenvak en schrijvers, op weg naar de Buchmesse. Na Utrecht is het zo ver: Adriaan van Dis leest door de speakers een verhaal voor uit zijn binnenkort te verschijnen De ikkenverzamelaar. Twintig verhalen over zelfmoord.

Dichtersspel op iPad

Foto Toef Jaeger

Adriaan van Dis leest voor uit zijn boek ‘De ikkenverzamelaar’. Foto Toef Jaeger

In de overvolle trein verzamelt zich wat pers in de bistrowagen waar Van Dis voorleest vanaf zijn telefoon. Vervolgens neemt Douwe Draaisma het woord. Hij heeft wel een papieren boek, zijn laatste: Als mijn geheugen me niet bedriegt. Wanneer Lucas Hirsch aan de beurt is introduceert hij een dichtersspel op zijn iPad. Wie wil mag een dichtersspelletje bij hem komen doen. Het zal alleen lastig gaan om hem te vinden in een trein waar veel reizigers gedwongen zijn te staan.

Enkele Duitse reizigers snappen er weinig van. „Waar is Grunberg?” roept een van hen.

Nina Weijers signeert haar debuutroman De consequenties in de trein en de belangenvereniging van de boekhandels, de CPNB deelt gratis boeken uit aan reizigers.

Rond drie uur dinsdagmiddag 18 oktober arriveert de Buchmessetrein op station Frankfurt, en stapt het schrijversgezelschap uit, met onder meer Connie Palmen, Tommy Wieringa, Laura Starink, Leon de Winter en Jessica Durlacher.

Lees ook: Waarom Nederlandse schrijvers het zo goed doen in Duitsland

Dit is wat we delen

Foto ANP Remko de Waal

Foto ANP Remko de Waal

Ook aan boord was minister Jet Bussemaker van Cultuur. Zij zal spreken bij de officiële opening dinsdagavond van het Nederlands-Vlaamse paviljoen op de Buchmesse 2016. Die zal worden verricht door koning Willem-Alexander van Nederland, en koning Filip der Belgen. De Belgische koningin Mathilde zal eveneens aanwezig zijn.

In totaal zullen meer dan 70 schrijvers uit Nederland en Vlaanderen zich presenteren op de Buchmesse presenteren, onder het motto Dit is wat we delen. Onder hen zijn Friese auteurs, zoals Tsead Bruinja, Anne Feddema en Eeltsje Hettinga. Ook Nederlandse striptekenaars zoals Erik Kriek en Joost Swarte zijn aanwezig. In de aanloop naar de beurs zijn meer dan 300 Duitse vertalingen van Nederlandstalige literatuur in alle genres, zowel klassieken als werk van de nieuwste generaties auteurs.

Lees ook: Nescio, Woltz & Voskuil zijn er nu ook in het Duits

De Frankfurter Buchmesse wordt met 7.000 exploitanten en meer dan 280.000 bezoekers beschouwd als de grootste boekenvakbeurs ter wereld, meldt de RVD. De boekenbeurs duurt vijf dagen en loopt van 19 tot en met 23 oktober; in het weekend is de beurs ook open voor publiek.