Akkoord over wapenstilstand in Jemen

De wapenstilstand zal in de nacht van woensdag op donderdag van start gaan en 72 uur duren.

Foto: AP Photo/Hani Mohammed)

In Jemen is een akkoord bereikt over een wapenstilstand, zo heeft de speciale gezant voor Jemen van de Verenigde Naties Ismail Ould Cheikh Ahmed maandagnacht bevestigd. De wapenstilstand zal in de nacht van woensdag op donderdag van start gaan en 72 uur duren. Het staakt-het-vuren kan na die periode verlengd worden.

Twitter avatar OSESGY UN Envoy to Yemen The 10 April Cessation of Hostilities will re-enter into force at 23:59 on 19 October for an initial period of 72 hours, subject to renewal.

Alle strijdende partijen in Jemen hebben zich volgens Ahmed aan het akkoord gecommitteerd. Maandag riepen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten de strijdende partijen op de wapens per direct neer te leggen. In reactie daarop zegde de president van Jemen al toe zich aan een wapenstilstand te houden, mits deze gecontroleerd wordt een een internationale militaire commissie. Maandagnacht hebben ook de Houthi-rebellen zich bij het akkoord aangesloten. Het staakt-het-vuren moet ervoor zorgen dat humanitaire hulp in alle gebieden kan worden verstrekt.

In Jemen woedt al enige jaren een bloedige burgeroorlog. In 2011 kwamen de Houthi-rebellen in opstand tegen het Jemenitische regime. In 2014 escaleerde het conflict toen Houthi’s optrokken in de richting van hoofdstad Sanaa. Sinds het voorjaar van 2015 hebben de Houthi’s Sanaa en grote delen van Noord-Jemen in handen. Het regime van president Hadi wordt gesteund door Saoedie-Arabië. De VS zijn niet direct bij die oorlog betrokken, maar steunen de Saoedische coalitie wel met inlichtingen en wapens. Volgens de VN heeft de oorlog al aan zeker 10.000 mensen het leven gekost.

Lees ook: Met elke Saoedische aanval groeit steun voor Houthi’s

De afgelopen weken groeide internationaal kritiek op de door Saoedi-Arabië uitgevoerde bombardementen. Tijdens een grootschalig bombardement op een uitvaartcentrum in Sanaa dat zaterdag 8 oktober plaatsvond kwamen zeker 140 mensen om het leven. Saoedi-Arabië erkende dit weekend verantwoordelijk te zijn voor de aanval, die volgens het land gebaseerd was op “slechte informatie”. De VN riep naar aanleiding van het bombardement op tot een onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen. Uit gelekte documenten bleek vorige week dat ook de VS vrezen verantwoordelijk te kunnen worden gehouden voor oorlogsmisdaden in Jemen.