Afpersing

‘Lidl stond klaar om afperser 4,5 miljoen euro te betalen, maar hij kwam uiteindelijk niet opdagen’

De Duitse supermarktketen Lidl blijkt sinds eind 2015 maandenlang te zijn afgeperst. Dat meldde EenVandaag op basis van correspondentie tussen de afperser en Lidl die het programma in handen heeft. Lidl noch de Duitse politie wil reageren op de berichtgeving. De afperser, die zichzelf Alfred Neumann noemde, zou hebben gedreigd met het plaatsen van vergiftigde producten in Lidl-vestigingen in een aantal landen, waaronder Nederland. Hij eiste een bedrag van 15 miljoen euro. Lidl zou hebben ingestemd met een betaling van 4,5 miljoen euro, maar de betaling vond niet plaats omdat de afperser niet op kwam dagen. De Duitse politie is nog steeds naar de afperser op zoek. Hij heeft in maart voor het laatst van zich laten horen. Lidl is niet de eerste supermarktketen die doelwit is van afpersing. Vorig jaar oktober was de Nederlandse supermarktketen Jumbo nog slachtoffer van meerdere pogingen tot afpersing. (NRC)