Wie vechten er allemaal in de bonte coalitie tegen terreurbeweging IS?

De slag om Mosul is een van de meest complexe oorlogen en kan volgens sommigen weken, zo niet maanden duren.

Het Iraakse leger in het gebied rond Mosul.
Het Iraakse leger in het gebied rond Mosul. Ahmad Al-Rubave/AFP

Een merkwaardige coalitie van het Iraakse leger, Koerdische peshmerga’s, lokale strijdgroepen, en shi’itische burgermilities die door Iran worden gesteund, is maandag begonnen aan een operatie om Mosul te bevrijden van terreurbeweging IS. En dan wil Turkije ook meestrijden. Hoewel verenigd in hun doel, staan de partijen onderling op gespannen voet en hebben ze allemaal hun eigen agenda.

Wie vechten er mee?

Het Iraakse leger (25.000 - 30.000 man)

Het Iraakse regeringsleger, gesteund door de VS en gestationeerd ten zuidoosten van Mosul, voert de strijd aan. Met sunnitische tribale milities is het de enige die binnen de stadsgrenzen van Mosul zullen vechten. De voorbereiding ging allesbehalve soepel: de training begon voor veel soldaten pas vier weken geleden.

Iraaks-Koerdische peshmerga’s (4.000 - 5.000 man)

Het leger van de Iraakse Koerden heeft controle over het gebied ten noorden van Mosul. De Koerdische strijders (peshmerga’s) zijn de strijdkrachten van de semiautonome Koerdische regio in Irak. Zij speelden eerder een doorslaggevende rol in de herovering van verschillende steden op IS.

De troepen van Nujaifi (geschat: 3.000 man)

Verzameling tribale milities en lokale politieagenten, geleid door de sunnitische Atheel Nujaifi; oud-gouverneur van de regio. Het Iraakse leger doet geen zaken met hem; Turkije steunt hem. Zijn mannen willen niet meevechten met shi’itische milities en de peshmerga’s, zelf zegt hij ‘zeker te zullen meevechten’.

Graphic

Het Turkse leger (1.000 - 1.500 man)

De aanwezigheid van Turkse troepen in het grensgebied met Turkije is Bagdad al jaren een doorn in het oog. Ankara zegt dat het uitblijven van Turkse deelname aan de strijd „onbespreekbaar” is; 3.000 door Turkije getrainde soldaten zullen meevechten. Het Iraakse leger en shi’itische milities willen dat niet; Nujaifi is er juist blij mee.

Vrijwillige shi’itische milities (zeker 2.000 man)

Hun doel: het gebied ten zuiden van Mosul onder controle houden. Vorige week werden 2.000 man bij Aleppo (Syrië) teruggetrokken voor de strijd bij Mosul. De milities zijn onderling verdeeld. Ze speelden een belangrijke rol bij het heroveren van Tikrit en Fallujah op IS en berucht om hun vergeldingsacties tegen sunnitische burgers.

Yezidi-milities (aantal onbekend)

Toen IS de stad Sinjar veroverde (2014), vluchtten tienduizenden yezidi’s de berg op. IS vermoordde de mannen en nam de vrouwen als seksslavinnen. Voor Koerdische strijders Sinjar bevrijdden, stierven duizenden yezidi’s door voedseltekort op de berg. De yezidi’s (nauwe banden met de Koerdische PKK) zinnen op wraak in Mosul.

Lees ook: Lange en taaie strijd om Mosul verwacht

PKK (aantal onbekend)

Aanwezig rond Sinjar sinds die stad in 2014 werd ingenomen door IS. De militaire tak van de Koerdische Arbeidersbeweging PKK wordt door veel landengezien als een terroristische beweging, vanwege aanslagen in Zuid-Turkije. De PKK heeft als einddoel de invloedssfeer in Noord-Irak te vergroten.