Westerse house op arabische folk

Ze leek even verdwenen, de Kings of Leon-familie, maar de broers en neef zijn terug met WALLS. Al lijken ze niet meer op de gitaarband die ze ooit waren.

Oriëntaalse muziek roept associaties op met het mystieke. Daarom gingen de Beatles en Rolling Stones al jammen met soefimuzikanten. In de 21ste eeuw is er opnieuw een golf bruggenbouwers tussen Oost en West. Belangrijkste vraag is of er een eerlijke uitwisseling tussen beide culturen plaatsvindt of dat er op neokoloniale wijze wordt geleend zonder accreditering. Acid Arab valt in de eerste categorie. De Parijse houseproducers Guido Minisky en Hervé Carvalho werkten voor Musique de France samen met muzikanten als de Syrische toetsenist Rizan Said wiens bijna jengelende solo de basis is voor ‘Le Disco’. Minisky en Carvalho verpakken akkoorden uit Arabische folk tot een repetitief patroon dat wordt geïntegreerd in het kader van housetrack. De muziek is exotisch en psychedelisch. Minder hysterisch dan je zou verwachten en geschikt voor de club.

Te horen 22/10, Paradiso, Amsterdam
    • Rolinde Hoorntje