Recensie

Recensie

Twitter

Eindeloos discussiëren met een robot over racisme

Iedereen die zich al heeft laten verleiden tot een discussie op Twitter weet: veel discussies verlopen er saai en voorspelbaar. Dat vond ook de Amerikaanse schrijfster en activiste Sarah Nyberg. En dus bouwde ze een twitterbot die zelfstandig met mede-Twitteraars in discussie gaat.

Om de zoveel minuten tweet Nybergs creatie Liz, twitternaam: @arguetron, een statement dat prikkelt, zonder veel stilistische kundigheid. „Feminism is good”, bijvoorbeeld. Of: „White privilige is real”. Het maakt niet uit waarover de bot tweet, binnen de kortste keren is er altijd iemand die zich geroepen voelt te reageren. Waarna de twitterbot niet zelden in discussies verzeild raakt die uren duren. Begin oktober maakte Nyberg het bestaan van de bot wereldkundig, maar deze was toen al enkele weken met Twitteraars in gesprek. Grappig is dat Nybergs bot tot voor kort maar een paar honderd volgers had en nooit hashtags of mentions gebruikte. Kennelijk zijn er voortdurend mensen die Twitter afspeuren naar termen als „racism” of „cultural appropriation”.

Hoewel de onderwerpen waarover @arguetron discussieert verschillen, gebruikte de bot altijd dezelfde argumenten. Niemand had het door. Nyberg benadrukt dat ze zich heeft laten inspireren door Nora Reed, die eerder soortgelijke accounts bouwde, maar bij Nyberg wisselen de antwoorden meer. Hierdoor hebben mensen minder snel door dat ze met een robot discussiëren.