Terror

Duitse tv-kijkers: neerhalen vliegtuig mag in noodgeval

Televisiekijkers in Duitsland vinden dat een gevechtspiloot een gekaapt passagiersvliegtuig met meer dan honderd mensen aan boord mag neerschieten, om daarmee te voorkomen dat het toestel zich op een voetbalstadion met 70.000 mensen te pletter vliegt. Dat bleek maandagavond, toen kijkers van het rechtbankdrama Terror, op de Duitse publieke zender ARD, per telefoon en internet konden stemmen of een fictieve piloot die om die reden een vliegtuig had neergehaald, vrijuit mocht gaan of niet. 87 procent van de kijkers die reageerden, sprak zich uit voor vrijspraak van de piloot; slechts 13 procent vond dat hij schuldig was aan meervoudige moord. Ook in theaters waar het drama eerder werd opgevoerd, waren de toeschouwers meestal voor vrijspraak. (NRC)