Tennisser Kyrgios geschorst voor onsportief gedrag

De tennisser is acht toernooiweken geschorst. De straf kan worden verminderd als hij psychologische hulp zoekt.

Foto: Koji Sasahara / AP

De Australische tennisser Nick Kyrgios is vanaf maandag acht toernooiweken geschorst wegens schending van de “integriteit van de sport”. Ook heeft hij een boete gekregen van 25.000 dollar (22.700 euro). Dat maakte de spelersbond ATP maandag bekend.

Volgens de bond kan de schorsing worden teruggebracht naar drie weken toernooiweken, een week waarin een toernooi wordt gespeeld, als hij zich laat begeleiden door een sportpsycholoog of een behandelplan maakt waar de bond mee instemt.

De geldboete komt bovenop de 16.500 dollar (15.000 euro) boete die Kyrgios al kreeg vlak na de wedstrijd vanwege het gebrek aan inzet, schelden tegen fans en onsportief gedrag.

Lees ook: Beledigende ‘bad boy’ krijgt tenniswereld over zich

De straf volgt op het onsportieve gedrag van Kyrgios in de tweede ronde van de Masters in Shanghai. Hij verloor opzichtig tegen de Duitser Mischa Zverev. Hij deed niet zijn best om ballen terug te slaan, serveerde zeer slecht en liep op de baan de schelden. De tennisser vroeg de umpire zelfs tegen het eind van de wedstrijd het spel snel af te handelen zodat hij naar huis kon.

Tijdens de wedstrijd sprak de umpire hem al aan op zijn gedrag. Hij zei: “Nick, zo kun je niet spelen. Het is onprofessioneel.”

De voorzitter van ATP, Chris Kermode, noemde in een verklaring het gedrag van Kyrgios “onacceptabel” en respectloos tegenover de sport en de fans.

Tekst gaat verder onder het filmpje.

De tennisser biedt maandag op zijn website zijn excuses aan voor zijn gedrag. Hij verklaart dat zijn gedrag te wijten is aan vermoeidheid. Hij won vlak voor de masters in Shanghai het tennistoernooi in Tokyo.

“Mijn lichaam gaf op in Shanghai, zowel fysiek als mentaal.”

Na afloop van de wedstrijd zei hij tijdens een persconferentie nog het publiek niets schuldig te zijn.

“Het is mijn keuze. Als je het niet leuk vindt, ga dan weg. Ik vraag je niet om te komen kijken.”

Kyrgios heeft een reputatie als het aankomt op onsportief gedrag. In augustus kreeg Kyrgios al een boete van de ATP nadat hij tijdens een wedstrijd een beledigende opmerking had gemaakt over de vriendin van zijn tegenstander Stan Wawrinka. De opmerking werd geregistreerd door een camera en een microfoon naast de baan. Ook op Wimbledon in de zomer van 2015 zou hij tijdens een wedstrijd tegen de Fransman Richard Gasquet een aantal punten hebben laten lopen.